Domateslerde (Lycopersicon lycopersicum L.) Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis'in enfeksiyon modeli üzerinde araştırmalar
Research on infection model of Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis on tomatoes (Lycopersicon lycopersicum L.)
  1. Tez No: 256081
  2. Yazar: BURCU SARIKOÇ ÇITIRIKKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TÜRKÜSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis, domates, bitkide taşınma, Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, tomatoes, transmission in plant
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada domateslerde solgunluk ve kansere yol açan, tohum kaynaklı önemli bir bakteriyel patojen olan Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis'in tohumdan bitkiye geçiş aşamaları ve yeni bitkilerde meydana gelecek enfeksiyon durumunun araştırılması amaçlanmıştır.Bu araştırmada etmenin in-vitro koşullarda, tohumda ve fidelerdeki gelişim süreci incelenmiştir. Tohum uygulamalarında; tohumlar bakteri süspansiyonunda bekletilerek ekilmiş, Fide uygulamalarında; özel fide firmalarından temin edilen fideler köke yara açılıp bakteri süspansiyonunda bekletilerek dikilmiştir. Ayrıca gövdelere steril bir ahşap kürdan ucuna bakteri bulaştırılarak delinmesi suretiyle verilmiştir.Tohum ve fide uygulamalarında da sistemik bir enfeksiyon söz konusu olmuştur. Tohum uygulamalarında genç fideler 5-6 yapraklı devrede iken hızla solup ölmüş, fide uygulamalarında ise bu süre iki aya yayılmıştır. Ayrıca hastalanma şekilleri çok çeşitlilik göstermiş ve her bitkide dayanıklılık farklılıkları olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to research; the process transmision steps from seed to plant of an importent seed based bacterial pathogen Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. That causes wilt and cancer on tomatoes and also infection on new generation plants.In this research the devolopment process of the pathogen in in-vitro conditions at seed and seedlings is examined. During the seed application, the seeds are implanted with in the bacterial suspension however during the seedling application, the seedling are planted within the bacterial suspension by using special seedling ( from selected companie) with opening a scar at the root. A steril toothpick is used to contaminate the pathogen to the seedling stock.It is believed that a systemic infection is occund at both seed and seedling aplications. At seed aplications seedling died when they 5-6 leaves at seedling aplications this period lasted two month.