Nil tilapia yavrularının kışlatılmasında spirulina (Spirulina platensis) ve alabalık yeminin 4 farklı rejimle verilmesinin canlı kalma oranına etkilerinin karşılaştırılması
Comporision of spirulina (Spirulina platensis) and diet trout feed on the mortality (survival) rate of nile tilapia juveniles during overwintering
- Tez No: 256093
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT DİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Spirulina, Tilapia, Kışlatma, Besleme, Spirulina, Tilapia, Overwintering, Nutrition
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada kışlatma amaçlı besleme uygulamasında spirulina'nın Nil tilapialarının yaşama oranına ne yönde etki ettiğini görmek amacıyla 4 farklı grup kurgulanmıştır. Spirulina ile (Grup A); alabalık yemiyle (Grup B); ilk 45 gün spirulina ve son 45 gün alabalık yemiyle (Grup C) ve ilk 45 gün alabalık yemi, ikinci 45 gün ise sadece spirulina ile beslenen (Grup D) balıklardan oluşan dört farklı grup 3 tekrarlı olacak şekilde hazırlanmıştır. Denemede 7 g civarında yavrular 520 L'lik fiber tanklara stoklanarak toplam ortalama 90 gün boyunca sera koşullarına kışlatılmıştır. Denemede büyüme performansı değerlendirmeleri için canlı ağırlık artışı (CA), spesifik büyüme oranı, ve canlı kalma oranı incelenmiştir. Deneme sonucu verilerine göre; B'deki son ağırlık kazancı (2,3 gr) diğer gruplara (A= 0,56g; C=1,2 g; D=1,8 g) göre daha iyi bulunmuştur. D grubunda CAK'ın diğer gruplara göre daha yüksek çıkmıştır. Denemede, D grubunda spesifik büyüme oranı (1,16 % g/gün) diğer gruplara göre daha iyi sonuçlar vermiştir (A= 0,53 % g/gün; B=1,05 % g/gün; C=0,21 % g/gün). Deneme süresi sonunda canlı kalma oranı sadece spirulina (B) verilen grupta %100 olup diğer gruplara göre daha iyi sonuç vermiştir (B=%90; C=% 91; D= % 92). Sonuç olarak, kışlatma şartlarında spirulina ile beslemenin canlı ağırlığına etki etmediği fakat hayatta kalma oranına önemli katkı sağladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, four different groups have been conducted in order to investigate of spirulina has the effects on survival rate of Nile tilapia on feeding examination for overwintered. Four different groups were conducted in three replicates the fish feeding with; Spirulina (G-A); commercial trout feed (G-B); first 45 days commercial trout feed and last 45 days spirulina (G-C); first 45 days spirulina and last 45 days commercial trout feed. In the study, juveniles (7 g) were stocked in fiber tanks (520 L) during experimental period (90 days) and they were overwintered in greenhouse for evaluation of growth performance, weight gain, specific growth rate and survival rate were studied . At the end of this study results showed that; growth rate of G-B was higher than the other groups (A: 0,56 g; C: 1,2 g; D: 1,8 g). Specific growth rate of G-D (1,16 % g/gün) was beter than the others (A: 0,53 % g/gün; B: 1,05 % g/gün; C: 0,21 % g/gün). Survival rate G-A was % 100, and it was better than the others (B: % 90; C: % 91; D: % 92). In conclusion, juveniles feeding with spirulina was not significantly effects on weight gain but it is effect on survival rate of nile tilapia in overwintered.