Dekoratif radyatör tasarımı
Decorative radiator design
  1. Tez No: 256105
  2. Yazar: DENİZ BEĞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Panel Radyatör, Isıtıcı, Dekoratif Radyatör, Isıl Verim, Panel Radiator, Heater, Decorative Radiator, Heating Efficiency
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tezde piyasada bulunan yaygın ısıtıcı tiplerinin yerini alabilecek, onlardan daha farklı bir görüntüde olan ısıtıcı tasarımı yapılmıştır.Mevcut ısıtıcılar evlerde yaygın olarak kullanılmaktadır ve ısıl olarak da tatmin edici bir verime sahiptirler. Ama her yeni tasarımın kaderi gibi bu ürünlerde de çok yüksek seviyede bir rekabet mevcuttur. Bunu rakamlaştırmak gerekirse, Türkiye`de yıllık panel radyatör tüketim kapasitesi 300.000 mtül/yıl iken üretim kapasitesi 1.000.000 mtül/yıl civarındadır. Günümüzde kar oranlarının hızla düştüğünü de göz önüne alırsak durumun pek iç açıcı olmadığını anlıyoruz.Bu konjonktürde yapılması gerekenler kaliteyi yüksek tutmak, piyasayı iyi okuyup ona göre hareket etmek ve araştırma ve geliştirmeye önem vermektir. Bu üç şeyi yapmazsak elenmeye mahkûm oluruz.Yapılan tasarımda ısıl verimi kompakt yapıda fazla verebilecek parçalar kullanılmaya çalışıldı. Parçalar özel alaşım sert lehim telleriyle birleştirildi. Sanayide kullanılabilecek en ucuz ama etkili yöntemler kullanılarak efektif bir ürün oluşturulma çabası verildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the aim is designing a decorative heater that has different view from conventional heaters, and that will be used instead of the existing heaters in the market.Existing heaters are used in houses conventionally and they have satisfactory heat output. But there is a big competition in this product?s market as a destiny of all new designs. If we need to prove this by numbers, in Turkey the consumption capacity of panel radiator is even 300.000 m/year, the production capacity is around 1.000.000 m/year. It is clear that nowadays the profit ratios are decreasing. So we understand that the situation is not like we expect.In this conjuncture, the quality must be high; it?s necessary to understand the market?s needs and make research and development. If we don?t do this three thing, we will be surely relegated.In our design; the parts that have high emissivity of heat in compact body. The parts are welded with a special alloy brazing material. The study has been done with using the cheapest and efficient ways of industry for creating an effective and efficient product.