Çevre sağlığı ile ilgili uluslararası organizasyonların teşkilat, mevzuat ve hizmetleri
Organisations legislation and services of international environmental health
- Tez No: 256136
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Uluslararası İlişkiler, Public Health, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslar arası organizasyonlar, çevre sağlığı
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Uluslar arası çevre kuruluşlarının dünya üzerindeki teşkilatlanma çalışmaları 1930'lardan başlayarak 1970'lerde yaygınlaşmıştır. İlk kurulan teşkilat 1919'da NATO ve son kurulan ise 1994'te Dünya Ticaret Örgütü'dür. Burada incelemeye ve takdime değer görülen 21 adet kuruluştan 15 tanesi 1970'lere kadar örgütlenmiş olanlardır.Çevre konusunda teşkilatlanan bu uluslar arası kuruluşların hepsinde de çevre sağlığına özel bir önemle yaklaşıldığı ve özel birimler kurulduğu görülmektedir. Ekolojik korumacılığı hedefleyen bu çok özel kurumlarda dahi insan sağlığı öncelikli olarak konu edilmiş ve merkeze insan alınmıştır.Ulus bilincinin verdiği ağırlıkla duvarlarını kapatan anlayışın yerini küreselleşme bilinci almakta ve dünya ülkeleri birliktelikle sorun çözmeye yönelmektedir. Çünkü çevre sorunları yerel değil küreseldir. Bu çalışma dünya ülkelerinin çevre sorunlarına karşı davranışlarını yansıtan bir envanter niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The organisations of environmental constitutions started in 1930 and spread out in 1970s. The first founded organisation is NATO (in 1919) and the last one is World Trade Organisation (in 1994). Here are the 15 organisations which founded in 1970 which are examined and presented.All among these international environmental organisations, it was detected that environmental health has an important role. Even in ecological foundations, human health is a subject and it was taken as a core subject.Globalisation is taking the place of national conscience and all the world?s nations are trying to solve the problem. Since these environmental problems are not national, they are global. This work consist of the reflection of the works which are done by the whole nations of the world.The key words: International organisations, environmental health.