İlköğretim fen ve teknoloji öğretiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarıları üzerine etkisi
The effects of project-based learning approach on students' achievements in science and technology teaching at primary
- Tez No: 256147
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLMİ DEMİRKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji, Işık, Proje, Proje Tabanlı Öğrenme, Science and technology, light, project, project-based learning
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada öğrenciyi etkin kılan, iletişimin çok yönlü olarak sağlandığı yöntemlerden biri olan proje tabanlı öğrenme yönteminin fen ve teknoloji öğretimindeki önemi üzerinde durulmuş, ?Geleneksel öğretim yöntemine göre proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersindeki akademik başarısını olumlu yönde etkilemekte midir?? sorusuna cevap aranmıştır. Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı öğrencilerin, fen bilimlerine, bilim ve teknolojideki gelişmelere merak ve ilgi duymalarını sağlayarak bu konularda belirli düzeyde bilgiye sahip olmalarını, yaptıkları uygulamaları günlük yaşamlarına yansıtmalarını sağlamaktadır (Tebliğler Dergisi, 2000). Bu nedenlerle fen ve teknoloji dersinde proje tabanlı öğrenme yönteminin uygulanması gerekir.Bu araştırma ile 2005 ilköğretim programında da yer verilen proje tabanlı öğrenme yaklaşımını incelemek ve yaklaşımın uygulaması ile ilgili örnekleri sunmak amaçlanmıştır.Bu çalışma 2007?2008 öğretim yılında ilköğretim II. kademede 7.sınıfta bulunan 27 kişilik bir araştırma grubuyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın deney grubunu ve kontrol grubunu Burdur'un Yeşilova İlçesi'nde öğrenim görmekte olan iki farklı 7.sınıf oluşturmaktadır. ?Işık? ünitesi deney grubunda proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile kontrol grubunda geleneksel yöntemle işlenmiştir. Deney ve kontrol grubuna başarı testi ve kavram testi uygulanmıştır. Veriler Mann-Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile ön test ve sontest olarak analiz edilmiştir.Yapılan analizlerde elde edilen sonuçlar şunlardır:1.Proje tabanlı öğrenme yaklaşımının uygulandığı grubun başarı testi sonuçları, diğer grubun başarı testi sonuçlarına göre yüksektir.2.Proje tabanlı öğrenme yaklaşımının uygulandığı grubun cinsiyete göre başarı testi sonuçları, kız öğrenciler lehine anlamlı bir fark göstermektedir.3.Kontrol grubunun cinsiyete göre başarı testi sonuçları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.4.Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerinin kavram testi puanları anlamlı bir fark göstermemekle birlikte, sıra ortalamaları deney grubunda daha yüsek bulunmuştur.Bu araştırmanın sonucunda, fen ve teknoloji eğitiminde proje tabanlı öğrenme yönteminin akademik başarıyı olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study the importance of project-based learning approach, which provides multi-directional communication and activates students, in science and technology teaching (Light Unit) is asserted and the answer of the question ? does the project-based teaching approach influence the academical achievements of the seventh grade students in science and technology course at primary school?? is seeked. Project-based learning approach enables students to acquire specific information about natural and applied sciences by providing students with interest and concern on scientific and technological improvements along with reflecting that information to their daily life by applying actively. (Tebliğler Dergisi, 2000). On these grounds the project-based learning approach must be applied in science and technology course.It is aimed to analyze Project-based learning approach, which has also been included in the new education program, and to present the samples related to the appliances of the approach with this study.This study was performed with a study group including 27 students at 7.grade at the second part of the primary education in 2007-2008 education year. The experimental group and the control group were two different 7th classes at Yeşilova town of Burdur. The ?light? unit was taugh in project-based learning approach at experimental group and it was taught in traditional method in control group. Both groups were tested by achievement tests and concept tests. The data was analyzed by statistical method of Mann-Whitney U and Wilcoxon signed-rank test.The results of the analysis are these:1.The achievement tests results of the group which was taught in project-based learning approach were higher than the achievement tests results of the other group.2.The achievement tests results of the group which was taught in project-based learning approach indicates a considerable difference especially in favor of the girls considering the gender.3.There was no difference achievements test results of the control group in terms of gender.4.The concept tests results of both groups indicates no considerable difference.According to the results of this study it is detected that the project-based learmimg approach influences academical achievement in science and technology teaching positively.