İlköğretim 7. sınıf fen ve teknoloji dersi ''kuvvet ve hareket'' ünitesinin öğretiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin başarı ve tutumlarına etkisi
The effect of teaching force and motion unit by project based learning approach to the achievement and altitude of science and tecnologhy lesson of students at the 7th class science and tecnologhy lesson in primary school
- Tez No: 278545
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, Fen ve Teknoloji dersi öğretimi, Tutum, Başarı, Project based learning approach, The teaching of Science and Technology course, Attitude, Success
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim fen ve teknoloji dersinde proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile yapılan öğretimin öğrenci başarısı ve fen ve teknoloji dersine karşı tutumu üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla,“Kuvvet ve Hareket”ünitesinde yer alan konuların proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile yapılan öğretiminin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı ders kitabının talimatlarına uygun olarak yapılan öğretimine göre öğrenci başarısı ve fen ve teknoloji dersine karşı tutum üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır.Araştırma, 2009-2010 öğretim yılının güz yarıyılında, Yozgat İli Sorgun ilçesi Agahefendi İlköğretim Okulunun 7. Sınıflarında okumakta olan toplam 52 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. 7. sınıflardan iki şube seçilerek, deney ve kontrol grubu oluşturulmuştur. 7 hafta süren araştırmada, deney grubu konularını proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile işlerken, kontrol grubu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı ders kitabının talimatlarına göre yapılan öğretim ile ders işlemiştir. Araştırmada kontrol gruplu ön test-son test deseni kullanılmıştır. Uygulama öncesi grupların konular ile ilgili ön bilgi düzeylerini ve fen ve teknoloji dersine karşı tutumlarını ölçmek için ön test olarak uygulanan başarı testi ve tutum ölçeği, uygulama sonrasında grupların başarı düzeylerini ve fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarını karşılaştırmak için son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin, proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile yapılan öğretimden ne derece faydalandıklarını tespit etmek ve onların görüşlerini yansıtmak için yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan bir anket uygulanmıştır. Kullanılan anketin yanı sıra öğrenciler ile birebir mülakatlar yapılmıştır.Araştırma sonunda toplanan nicel veriler SPSS 15 (Statistical Package for Social Science) paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde grupların parametrik ve non-parametrik oluşları dikkate alınarak Bağımlı ve bağımsız t-testi uygulanmıştır. Araştırmada, yarı yapılandırılmış sorular ve mülakatlardan elde edilen veriler ise, nitel veri analiz yöntemleri olan içerik ve betimsel analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir.Yapılan istatistiksel analizler sonucunda başarı konusunda deney grubu lehine anlamlı sonuçlar bulunmuştur, ancak öğrencilerde fen bilgisi dersine karşı tutum konusunda deney ve kontrol grupları arasında bir fark bulunsa da anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu sonuçla, ele alınan konuların proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile yapılan öğretiminin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı ders kitabının talimatlarına göre yapılan öğretime göre öğrenci başarısı üzerine etkisi daha fazla olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the effects of Project based learning approach on the students in primary science and technology course. With this aim, teaching by Project based learning approach has been compared to the methods of the course book which was approved by the ministry of education and the effects of two different teaching approaches on the success and the attitude of the students have been analysed.The survey has been carried out on 52 students studying at 7th grade of Yozgat Agahefendi primary shool in the fall mid-term of 2009-2010 Education and training Year. Two groups were chosen from 7th grade-students, experiment and control groups were constituted. In the survey which was lasted for 7 weeks, while experiment group was studying on their subject by Project based learning approach, the control group studied on the subject by the methods of the course books which was approved by the ministry of Education. In the survey pre and post test with control group experimental model was used. Before practicising, achievement tests and attitude scales were applied to the students as preliminary tests in order to evauate the levels of their former knowledge and approach to science and technology course. After practising, the same tests were applied to the groups again to compare the success and their attitude. Also, a questionnaire, which was made up with semi-construted questions, was applied to the students to determine how the students benefit from this Project Based Learning Approach and reflect their ideas. Besides, the interviews were had with the students one by one.The quantity datas gathered at the end of the survey have been analyzed with packet programme of SPSS 15.00. Independent t-test and Sample Paired t-test were applied. The datas of semi-constructed questions and interviews were evaluated with content and descriptive analysis methods, which are called quality data analysis method.As a result of statistical analysis, positive and important results about the success of the students have been come out in favor of experiment group. In spite of this positive results, the attitudes of the students to science and technology course and differences betwen control and experiment group haven?t been significant points. This result has highlighted that teaching by Project based learning Approach is more effective on the success of the students than the methods of the coursebook approved by the ministry of education.