İlköğretim I. kademe öğrencilerinin bilim insanına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determining the opinions of the first level elementary students about the scientist
  1. Tez No: 256148
  2. Yazar: ZEYNEP ERKORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ZEKİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Scientist, opinion of students, DAST-C, drawing method
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim I. kademe öğrencilerinin bilim insanına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2007-2008 öğretim yılının bahar döneminde, Isparta merkezine bağlı bir devlet ilköğretim okulu (71) ve bir özel ilköğretim okuluna (81) giden toplam 152 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada öğrencilerin zihinlerindeki bilim insanına yönelik düşünceler çizim metodu ile ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda, öğrencilerden bilim insanı resmi çizmeleri istenmiştir. Öğrenci çizimleri ?Bir Bilim İnsanı Çiz Testi Kontrol Listesine? (DAST-C) bazı alt bölümlerin eklenmesi ile oluşturulan yeni bir kontrol listesine göre değerlendirilmiştir. Veriler sınıf düzeyi ve okul türüne göre yüzde ve frekans değerleri olarak sunulmuştur.Araştırma sonuçlarını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:-Kıyafet özellikleri bölümünde, özel okul 3. ve 5. sınıflar dışında kalan tüm sınıf seviyelerinde en yüksek yüzde oranını günlük/spor kıyafetli bilim insanı çizimleri almıştır. Özel okul 3. sınıf öğrencilerinin çizimlerinde takım elbiseli ve günlük/ spor kıyafetli bilim insanı yüzde oranları birbirine eşit iken, özel okul 5.sınıf öğrencilerinin çizimlerinde ise günlük/spor kıyafetli bilim insanı ve laboratuar önlüklü bilim insanı çizimlerinin yüzde oranları eşittir.-Öğrenciler baş bölgesindeki çizim özelliklerinde en yüksek oranda bakımlı ve dağınık saçlı bilim insanı çizmişlerdir.-Devlet okulu 4. sınıf dışındaki tüm sınıf seviyelerinde bilgi sembolü belirtilmemiş çizimler en yüksek yüzde oranına sahiptir. Devlet okulu 4. sınıf öğrencileri ise bilgi sembolü olarak en yüksek oranda kitap/defter çizmişlerdir.-Bilim insanıyla birlikte çizilen diğer resimler bölümünde, öğrenciler tüm sınıf seviyelerinde en yüksek oranda deney malzemeleri çizmiş ya da bu bölümle ilgili çizim yapmamışlardır.-Öğrenciler cinsiyet özellikleri açısından en yüksek oranda erkek bilim insanı çizmişlerdir. Her sınıf düzeyinde kadın bilim insanı çizimlerine rastlanmasına rağmen, bu oranlar erkek bilim insanı çizilme oranlarından oldukça düşüktür.-Çalışma ortamı bölümünde, öğrenciler tüm sınıf seviyelerinde en yüksek oranda laboratuar ortamı ve çalışma ortamı belirtilmemiş çizimler yapmışlardır.-Yüz ifadesi bölümünde, öğrenciler tüm sınıf seviyelerinde en yüksek oranda mutlu yüz ifadeli bilim insanı çizmiştir.-Öğrenciler farklı sınıf düzeylerinde çeşitli aksesuar (gözlük, başlık/ şapka, kolye/ küpe/ toka/ kemer/ kravat/ yaka mendili/ rozet/ pelerin/ flar) çizimleri yapmışlardır. Ancak en düşük oranda çizilen aksesuar şapkadır.Bilim insanı, öğrencileri görüşleri, DAST-C, çizim metodu.2009, 84 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the first level elementary students? opinions about the scientist. The study group of this research consisted of a total of 152 students, (71) from a state-owned elementary school and (81) from a private elementary school in the city center of Isparta in the spring semester of 2007-2008 academic year. During the research, the thoughts about the scientist in students? minds were tried to be obtained by means of the drawing method. In this respect, the students were required to draw a picture of a scientist. The drawings were evaluated according to a new check-list formed by adding some subsections to the ?Draw a Scientist Test ? Check List? (DAST-C). The data are presented as frequency and percent values in accordance with the grades and school types.The results of the research are summarized as below;-In the apparel and dress section, the highest percent belongs to the scientist of sportswear of casual dressed expect the pictures drawn by the students from the 3rd and 5th grades in the private school. The scientists in suits and causal/sportswear dressed ones are equal in percentage among the 3rd grade private school students? drawings, while casual/sportswear dressed scientists and scientists in lab coat are equal in percentage in the 5th grade private school students? drawings.-The students mostly drew scientists with well groomed or unkempt hair in head drawings.-The drawings, except the ones drawn by the students from the 4th grade of the state-owned school, which have no knowledge symbol, have the highest percentage. The students from the 4th grade of the state-owned school mostly drew book/notebook as knowledge symbols.-In the section of other pictures with scientists, the students of all grades drew test equipments or nothing with the scientist.-In the sex section, the students mostly drew scientist as male. Although there were female drawings by the students of all grades, their percentage were very low.-In the work environment section, students of all grades mostly drew lab or no work environment.-In the face manner section, the students of all grades drew happy expressions on the scientists? faces.-In different grades, the students drew various accessories (glasses, heading/ hat, bead/ earrings/ buckle/ belt/ tie/ handkerchief/ badge/ cloak). The lowest percentage belongs to hat.