Altıncı ve yedinci sınıf fen ve teknoloji ile matematik derslerinde günlüklerin kullanılmasına yönelik öğrenci görüşlerinin belirlenmesi
Students? ideas about writing journals in science and technology and mathematics lessons in the sixth and seventh grades
- Tez No: 256149
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ERDURAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci günlükleri, fen ve teknoloji, matematik, dereceli puanlama anahtarı, Student journals, science and technology, mathematics, rubric
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, ilköğretim altıncı ve yedinci sınıf fen ve teknoloji ile matematik derslerinde öğrenci günlüklerinin kullanılması, değerlendirilmesi ve öğrencilerin günlükler hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırma, 2007- 2008 öğretim yılı birinci döneminde Tokat ili, Reşadiye ilçesinde bulunan bir İlköğretim Okulu'nun altıncı ve yedinci sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Bu çalışmaya altıncı sınıftan 15 ve yedinci sınıftan 15 olmak üzere toplam 30 ilköğretim öğrencisi katılmıştır.Bu çalışma nitel araştırmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak görüşme kullanılmıştır. Öğrenciler fen ve teknoloji ile matematik dersleriyle ilgili haftada iki gün günlük yazmışlardır. Günlük yazma etkinlikleri dokuz hafta devam etmiştir. Günlükler hazırlanan dereceli puanlama anahtarına göre puanlandırılmış, araştırma sonunda gönüllü olan altıncı ve yedinci sınıf öğrencileri ile bireysel görüşme yapılmıştır.Öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda, öğrencilerin çoğunluğunun günlük yazmanın eğlenceli bir etkinlik olduğu, günlükler sayesinde öğretmenleri ile aralarındaki iletişimin arttığı, duygu ve düşüncülerini rahatça paylaşabildikleri, derslerini tekrar etmelerinde, sınavlara hazırlanmalarında ve öğrendiklerinin daha kalıcı olmasında onlara katkı sağladığı görüşünde oldukları saptanmıştır.Altıncı sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji günlük toplam ortalama puanları günlük numaralarına göre düzgün şekilde artma ya da azalma göstermemiş, matematik günlük toplam ortalama puanları ise günlük numaralarına göre genel olarak artış göstermiştir. Yedinci sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji günlük toplam ortalama puanları haftalara göre genel olarak düzenli bir artma ya da azalma göstermezken, son haftalarda günlük toplam ortalama puanlarının giderek arttığı saptanmıştır. Matematik günlük toplam ortalama puanları ise günlük numaralarına göre genel olarak artış göstermiştir.Araştırmanın sonunda altıncı sınıf öğrencilerinin: matematik günlükleri ?matematiksel detaylar?, ?bilimsel dil kullanımı?, ?günlük yaşamla ilişki kurma?, ?düzen, tertip/ organizasyon? ve ?matematiksel düşünceye erişme? ölçütleri puanlarında son haftalara doğru artış olduğu belirlenmiştir. Yedinci sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji günlükleri ?yaratıcı düşünme? ölçütü ile matematik günlükleri ?bilimsel metot ve yöntemlerin basamak ve becerilerini anlama?, ?günlük yaşamla ilişki kurma?, ?düzen, tertip/ organizasyon? ve ?matematiksel düşünceye erişme? ölçütleri puan ortalamalarının son haftalara doğru arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been done to to use student journals in Science and Technology and Maths lessons, evaluate them and to state the ideas of students about journals. The research has been conducted with the sixth and the seventh graders of a primary school in the first term of 2007-2008 academic year in Reşadiye, Tokat. 15 students from the sixth grades and 15 students from the seventh grades, totally 30 students have joined this research.In this study, the interview method which is one the qualitative research methods was used. A rubric which has 7 criterions and a semi-structural interview form was prepared for the journals of science and technology and mathematics. The journal writing activities had continued for 9 weeks. The journals were evaluated according to rubric which was prepared before, at the end of the activity, a personal interview was made with the sixth and seventh grade students who were volunteer.The results after the student interviews sign that they found the journal writing activity was fun, their communications with their teacher increased, they could share their feelings, repeat their lessons, prepare the exams easily and the journals helped them for being permanent the things which they learnt.Total average scores of science and technology journals of sixth grades students haven?t shown any regular increase or decrease according to journal numbers, but total average scores of mathematics? journals have shown a general increase according to journal numbers. Although total average scores of science and technology journals of seventh grades students haven?t shown a regular increase or decrease according to weeks in general, it is stated that total average scores of journals are increasing in recent weeks. However, total average scores of mathematics? journals have shown an increase according to journal numbers in general.At the end of the research, it is found out that there has been an increase over the recent weeks in sixth grades students? scores within the criteria of mathematics? journals ?mathematical details?, ?scientific usage of language?, ?relating with daily life?, order, arrangement/ organization? and ?reaching to mathematical thought?. It is found out that average scores of seventh grades students? ?creative thinking? criterion of science and technology journals and criteria of mathematics? journals such as ?understanding steps and skills of scientific methods and processes?, ?relating with daily life?, ?order, arrangement/ organization? and ?reaching to mathematical thought? are increasing in recent weeks.