Bulanık doğrusal regresyon uygulaması
An application of fuzzy linear regression
  1. Tez No: 256285
  2. Yazar: SOLMAZ EİNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MUHİP ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: bulanık mantık, bulanık doğrusal regresyon, Fuzzy logic, Fuzzy linear regression
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Regresyon, istatistikte kullanılan etkili araçlardan biridir. Açıkça ortadadır ki, muhtemel yapılar yerine bulanık niceliklerden kaynaklanan belirsizlik açıklanmak istendiğinde yeni bir yapı altında kesin olmayan parametreleri tahmin etmeyi sağlayacak başka araçlar yaratmak gerekir.Bulanık doğrusal regresyon, gözlem sayısı az ve bunlar arasındaki etkileşim belirsiz olduğunda değişkenler arasındaki ilişkinin tahmini için kullanılabilecek bulanık parametrelerin hesaplanmasında kullanılan bir yöntemdir.Yaşam kalitesi, Zeka testi vb. gibi kavramlar üzerinde konuşurken, klasik ve kesin tanımlamalar mevcut değildir. Klasik kümeler teoreminde bu kavramların kesin şekilde belirlenmesini sağlayan araçlar yoktur. Bu çalışmada, araştırmanın amaçlarına riayet ederek, kalp hastalıklarının yaşam kalitesi üzerine etkili faktörleri belirlemek için Tanaka tarafından geliştirilmiş bulanık doğrusal regresyon kullanılarak bulanık parametreler tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Regression is one of the efficient tools that are used in statistics. Obviously, when we want to explain the unaccuracy between statistic variables caused by fuzzy quantities¬ instead of probable structure, we should create other tools that enable us to estimate uncertain parameters under condition of new structure.Fuzzy linear regression is a method for estimation of fuzzy parameters that can be useful for estimation of relationship between variables, when the number of observations is few and the interaction of those is vague and uncertain.When speak on phrases like quality of life, intelligence quotient, etc ,we will find out there is no precise and classic definition and seems that there is not any position for these concepts and tools in determining effective agents in the theorem of classic sets. A result in respect to this prospect and aim of research, we consider the effective agents on quality of life of heart diseases using fuzzy linear regression that has been developed by Tanaka.