Başkomutan Tarihi Milli Parkı'nın (Kocatepe bölümü) herpetofaunası
Herpetofauna of Başkomutan National Historical Park (Kocatepe department)
- Tez No: 256315
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR CENGİZ ERİŞMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Herpetofauna, Kurbağa, Kaplumbağa, Kertenkele, Yılan, Başkomutan Historical National Park, Herpetofauna, Frog, Turtle, Lizard, Snake
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, Ege Bölgesi'nin iç batı bölümünde Afyonkarahisar ili sınırları içinde kalan Başkomutan Tarihi Milli Parkı (Kocatepe Bölümü)'nın herpetofaunasının (amfibi ve reptil faunası) ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bunun için 2009 yılının Mart ayından başlayarak Temmuz sonuna kadar araziden örnek toplanmıştır. Yakalanan örnekler morfolojik özellikler (pholidosis, renk-desen, vücut ölçüm ve oranları) açısından değerlendirilerek önceki çalışmalardan elde edilen bulgularla karşılaştırılmıştır. Her bir türü temsilen örneklerin fotoğrafı çekilmiştir. Ayrıca incelenen türlere ait biyo-ekolojik gözlemlere de yer verilmiştir.Araştırma sonunda, Başkomutan Tarihi Milli Parkı Kocatepe Bölümünde, herpetofaunaya ait amfibilerden 5 tür (Triturus karelini, Pseudepidalea viridis, Hyla arborea, Pelophylax ridibundus, Rana macrocnemis) ve reptillerden 14 tür (Emys orbicularis, Testudo graeca, Cyrtopodion kotschyi, Laudakia stellio, Anatololacerta danfordi, Parvilacerta parva, Lacerta trilineata, Ophisops elegans, Trachlepis vittata, Typhlops vermicularis, Dolichophis caspius, Platyceps najadum, Natrix natrix, Natrix tessellata) olmak üzere toplam 19 tür tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the herpetofauna (amphibians and reptiles fauna) of Kocatepe Section of Başkomutan Historical National Park which is placed within Afyonkarahisar province border in the inner-western part of Aegean Region. For this, the specimens were collected from the study area between March and July of 2009 year. The collected specimens were evaluated by their morphologic characteristics such as pholidosis, color-pattern, body measurements and their ratios, and their characteristics were compared with the data previously reported. The photographs of the specimens representing each species were taken. Additionally, some bio-ecological observations belonged to the collected specimens were also described.According to the results obtained from the study, it was diagnosed totally 19 species, 5 amphibians and 14 reptilians, belonged to herpetofauna in the study area. The amphibians were Triturus karelini, Pseudepidalea viridis, Hyla arborea, Pelophylax ridibundus, Rana macrocnemis; and the reptilians were Emys orbicularis, Testudo graeca, Cyrtopodion kotschyi, Laudakia stellio, Anatololacerta danfordi, Parvilacerta parva, Lacerta trilineata, Ophisops elegans, Trachlepis vittata, Typhlops vermicularis, Dolichophis caspius, Platyceps najadum, Natrix natrix, Natrix tesellata.