Moleküler baskılanmış polimer tabanlı kriyojel ayırma sistemleri ve biyo-ayırma uygulamaları
Molecularly imprinted polymer based cryogel seperation systems and its bio-seperation applications
  1. Tez No: 256343
  2. Yazar: ÖZLEM BİÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hyaluronik Asit, D-glukuronik Asit, MolekülerBaskılanmış Polimerler, Kriyojel, FPLC, Hyaluronic Acid, D- Glucuronic Acid, Molecularly ImprintedPolymers, Cryogel, FPLC
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, moleküler baskılanmış polimer (MIP) tabanlı kriyojel ayırma sistemleri hazırlanmış ve bu sistemlerin biyo-ayırma uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla; ilk olarak hyaluronik asit (HA) ayırımına yönelik olarak D-glukuronik asit baskılanmış polimerler hazırlanmış ve bu MIP partiküllerinin elementel analiz, Fourier dönüşümlü infrared spektroskopiyle (FTIR) ve şişme testleriyle karakterizasyonu yapılmıştır. Daha sonra, sentezlenmiş MIP partikülleri poliakrilamit kriyojeli gözeneklerine tutturulmuştur. MIP içeren kriyojeller, FTIR, şişme testi, taramalı elektron mikroskopi (SEM) ile görüntüleme ve gözenek boyutu analizörü (BET) metoduyla yüzey adsorpsiyon porozimetri yöntemleriyle karakterize edilmiştir. MIP tutturularak hazırlanan kriyojellerin HA adsorpsiyonu spektrofotometrik yöntemle incelenmiştir. Maksimum adsorpsiyon kapasitesi 318 mgg-1, HA nın kriyojel matriksi içindeki glukuronik asit içeren boşluklara bağlanma kapasitesi ise 2x106 M?1 olarak bulunmuştur. Diğer taraftan MIP partikülleri içeren kriyojellerin tekrar kullanılabilirliğine bakılmış ve HA adsorpsiyon kapasitesinde kayda değer bir düşüş olmadığı dolayısıyla hazırlanan polimerlerin tekrar tekrar kullanılabilineceği görülmüştür. Son olarak, HA, balık gözünden izole edilen ve Streptococcus equi RSKK 679 suşu tarafından üretilen HA, hızlı protein sıvı kromatografisi (FPLC) cihazı kullanılarak ayırma-saflaştırma işlemi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, cryogel seperation systems based on molecularly imprinted polymer (MIP) have prepared and its bio seperation applications have achieved. For this purpose; firstly D-glucuronic acid imprinted polymers have synthesized for the separation of hyaluronic acid (HA) and characterized by elemental analysis, Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and swelling tests. Then, synthesized MIP particles have embedded into polyacrylamide based cryogel. This cryogel materials including MIP have also characterized by FTIR, swelling tests, Scanning Electron Microscopy (SEM) and surface adsorption analyse including pore size analyzer (BET) method. HA adsorption of cryogels including embedded MIP particles has investigated by spectrophotometric method. The maximum adsorption capacity has found be 318 mgg-1 polymer in cryogel. The association constant has determined as 2x106 M?1 for the binding of HA to glucuronic acid imprinted beads in cryogel. Also, recovery of MIP particles in cryogel has investigated and results showed that cryogels including embedded MIP particles could be used many times without decrasing their adsorption capacities significantly. Lastly, HA has isolated from fish eye and fermentation of Streptococcus equi RSKK 679 cell culture. İsolated HA has separated and purified by Fast Protein Liquid Chromatography (FPLC).