Bor bileşiklerinin seramik döküm çamurlarında kullanımı
The use of boron compunds in ceramic casting slurries
- Tez No: 256351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ceramics, boron, tableware, rheology, sintering
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dünya üzerinde rezerv olarak en fazla Türkiye'de bulunan borbileşiklerinin sanayide kullanımı çoğunlukla cam endüstrisinde olup, seramikalanında da kullanımı giderek artmaktadır.Bu çalışmada borik asit ve boraks pentahidrat gibi bor türevlerinin sofraeşyası ( tableware) bünyelerde çamur reolojisi ve sinterleme davranışına olanetkileri incelenmiştir. Bu amaçla standart bir reçeteye farklı oranlarda ( % 0,3 ve% 0,9 ) borik asit ve boraks pentahidrat ilave edilmiştir. Literatürde bor üzerineyapılan çalışmalarda borlu bileşiklerin çamur reolojisine olumsuz etkilerindenbahsedilmiştir. Bu çalışmada da çamur reolojisi incelenmiş ve optimum elektrolitmiktarları geleneksel yöntemlerle belirlenmiştir. Deneyler sonucunda borlubileşiklerin suda çözünme kabiliyetlerine ve çözünme sonucunda ortamaverdikleri iyonların cinsi ve miktarının reolojiye olan olumsuz etkilerigözlenmiştir. Ayrıca borlu reçetelerin sinterleme davranışları optik dilatometre ileincelenmiştir. Bor içeren bünyelerde sinterleme sürecinin daha erken başladığıgörülmüştür.AnahtarKelimeler:Seramik, bor, tableware (sofra eşyası), reoloji,sinterleme
Özet (Çeviri)
Turkey is the first country in terms of boron reservs possesion. The boron is usedmainly in glass industry, however,recently the usage of boron in ceramic industryis also increasing.In this study, the effect of boric acid and borakspentahidrate to the slip rheologyand sintering behavior in tableware products were investigated. Fort his purpose, boric acid and borakspentahidrat were added at different rates( %0,3 and 0,9 ) toa Standard recipe. Studies in the literature on boron mentions that boroncompounds have negative effects to the slip rheology. In this study, the mudrheology is examined and optimum amount of electrolyte was determined byconventional methods.As a result of experiments with boron compounds, theirsolubility in water and the ion types and quantitie?s negative effects to therheology are observed. The sintering behavior of boron prescriptions is examinedby optical dilatometer. It is observed that; the sintering process starts earlier in thebodies that contain boron.