Yumuşak porselen bünyede vollastonit kullanımının bünyeye etkisi
Effect of wollastonite usage on soft porcelain body
- Tez No: 256357
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRAH DÖLEKÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Porselen bünye, vollastonit, pişme rengi, katyon alan mukavemeti, Porcelain body, wollastonite, firing color, cation field strength
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada standart yumuşak porselen reçetesine değişen oranlarda (ağırlıkça %7.5 - %31.0) vollastonit ilavesi ile porselen bünyelerdeki değişimler incelenmiştir. Spektrofotometrik analizler vollastonit ilavesinin bünyenin beyazlığını arttırdığını göstermiştir. X-ışınları difraktometresi ile yapılan faz analizlerinde artan vollastonit oranı ile birlikte yapıdaki müllit fazının azaldığı, anortit fazının ise %15.5 vollastonit ilavesinden sonra artmaya başladığı tespit edilmiştir. Mukavemet ölçümlerinde ise vollastonit ilavesinin ham ve pişme mukavemeti üzerine olumlu etki ettiği tespit edilmiştir. Geleneksel porselenler de bünye beyazlığı hem estetik hem de uygun sır renginin oluşturulması için önemli bir parametredir. Uygun beyazlığın elde edilmesinin yanında porselen bünyenin pişirim sıcaklığı, pişirim zamanı, mukavemeti gibi unsurlarda göz önünde bulundurulmalıdır. Optik dilatometre analizi yardımıyla, geliştirilen porselen bünyelerin artan vollastonit ilavesine bağlı olarak pişirim sıcaklıkları ve zamanlarının düştüğü tespit edilmiştir. Artan anortit fazı ile bünyede katyon alan mukavemetinin artmasına bağlı olarak artan viskozite değeri de bünyeyi daha kararlı hale getirdi. Sonuç olarak, bünyelerdeki vollastonit ilavesine bağlı olarak oluşan anortit fazının bünye beyazlığını arttırdığı, anortit fazının ihtiva ettiği kalsiyum iyonlarınında bünyeyi daha kararlı hale getirerek lineer deformasyonu ve pişme küçülmesini düşürdüğü söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of wollastonite addition in different proportions (7.5 wt% - 31.0 wt%) on the properties of soft porcelain body was investigated. Addition of wollastonite also increased the whiteness of the body. XRD analysis results indicated that addition of wollastonite restricts the formation of mullite phase whereas it contributes the formation of anorthite phase after addition of 15.5 wt%. Mechanical properties of green and fired body were improved with addition of wollastonite. Whiteness in traditional porcelains is important parameter to obtain suitable glaze color and aesthetic view. In the other hand, to obtain suitable whiteness in the body, also other parameters are important such as firing temperature, firing time, and strength of the body. Increase in anorthite phase in the body also increased the cation field strength and this made the porcelain body more stable. As a result of this, it is possible to say that; anorthite phase which comes from wollastonite addition increased the whiteness degree. In addition to this, it could be said that, cation ions coming from anorthite phase made porcelain body more stable and decrease the linear deformation and firing shrinkage.