Geleneksel et ürünlerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin antibiyotik direncinin belirlenmesi
Antibiotic Resistance of lactic acid bacteria which isolated from traditional meat product
- Tez No: 256382
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN ERGİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterisi, Antibiyotik direnci, Sucuk, Pastırma, Lactic acid bacteria, antibiotic resistance, traditional meat product
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada geleneksel et (sucuk ve pastırma) ürünlerinden toplam 50 örnekten 41 laktik asit bakterileri izole edilmiş ve vankomisin, klorfenikol, rifampin, tetrasiklin, eritromisin, nitrofurantoin, ampisilin, gentamisin ve siprofloksasin'e karşı dirençlilikleri disk difüzyon metodu ile belirlenmiştir.Analize alınan 35 sucuk örneğinden toplam 29 laktik asit bakterisi izole edilmiş ve bu suşların % 100'ünün vankomisine , % 97'sinin siprofloksasine, % 26,4'ünün nitrofurantoine, %13,2'sinin gentamisine ve % 6,6'sının rifampicine dirençli olduğu bulunmuştur. 15 pastırma örneğinden izole edilen 12 laktik asit bakterisine ait suşların % 100'ü vankomisin, ve siprofloksasine, % 41,5'i gentamisine, %16,6'sı rifampisine , %8,3 ise nitrofurantoin ve tetrasikline dirençli olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, 41 lactic acid bacteria were isolated from totally 50 samples which were takes that traditional meat products of sausage and pastirma and resistant agains vancomysin, chloramphenicol, rifampicin, tetracycline, erythromycin, nitrofurantoin, ampicillin, gentamicin and siprofloksasin are determined with disc diffusion method .Strains which related to 29 lactic acid bacteria that isolated from 35 sausage samples have been found resistant 100% vancomysin, 97% siprofloksasin, 26,4% nitrofurantoin, 13,2% gentamicin and 6,6% rifampicin. Strains which related to 12 lactic acid bacteria that isolated from 15 pastirma samples have been found resistant 100% vancomysin, siprofloksasin, 41,5% gentamicin and 16,6% rifampicin 8,3% nitrofurantoin ve tetracycline.