Endüstriyel enzimler üreten yeni Bacillus sp. suşlarının izolasyonu ve karakterizasyonu
Isolation and characterization of new Bacillus sp. strains producing industrial enzymes
  1. Tez No: 256398
  2. Yazar: ALİ COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus, amilaz, CMCaz, ksilanaz, ekstremofil, Bacillus, amylase, CMCase, xylanase, extremophile
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada alkalifilik Van Gölü, halofilik Tuz Gölü ve Adana'da yerelması yetiştiriciliği yapılan topraklardan ?-amilaz, ksilanaz ve CMCaz üreten alkalifilik, halofilik ve termofilik Bacillus sp. suşlarının izolasyonu ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir.Van Gölü'nden izole edilen alkalifilik Bacillus sp. VA-24 suşunun ürettiği ?-amilaz enziminin moleküler ağırlığı yaklaşık 120 kDa, sıcaklık ve pH optimumu sırasıyla 90 °C ve 11.0 olarak bulunmuştur. Enzim 100 °C'de muhafaza edildiğinde aktivitesinin tamamını korumuştur.Tuz Gölü'nden izole edilen halofilik Bacillus sp. TGB-3 suşunun yaklaşık 52 ve 48 kDa moleküler ağırlığına sahip ksilanaz ana aktivitesi ile moleküler ağırlığı yaklaşık 123 kDa ?-amilaz yan aktivitesine sahip iki enzim ürettiği gözlenmiştir. Halofilik ksilanaz enziminin sıcaklık ve pH optimumu sırasıyla 60 °C ve 7.0 olarak tespit edilmiştir. Ksilanaz enziminin termostabilitesi 70 °C'e kadar kararlı olarak gözlenirken, halofilik ?-amilaz enziminin optimum sıcaklığı ve pH'sı ise 50 °C ve 7.0 olarak belirlenmiştir.Adana'da yerelması yetiştiriciliği yapılan topraklardan izole edilen termofilik Bacillus sp. YET-1 suşunun ürettiği CMCaz enziminin moleküler ağırlığı yaklaşık olarak 48 kDa olarak bulunmuştur. CMCaz enziminin termostabilitesi 90 °C'ye ulaşırken, optimum sıcaklık ve pH'sı sırasıyla 50 °C ve 7.0 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ?-amylase, xylanase and CMCase producing alkaliphilic, halophilic and thermophilic Bacillus sp. strains were isolated from Van Lake with alkaliphilic soil, Tuz Lake with halophilic soil and Jerusalem artichoke field of Adana.Bacillus sp. VA-24 strain of Van Lake, produces the ?-amylase with molecular weight of approximately 120 kDa, temperature and pH optimum of 90 °C and 11.0, respectively. Thermostability of the enzyme was stable up to 100 °C.Bacillus sp. strain TGB-3 of Tuz Lake produces two proteins with xylanase main activity, molecular weight of approximately 52 and 48 kDa and ?-amylase (side activity) with molecular weight approximately of 123 kDa. Halophilic xylanase has temperature and pH optimum of 60 °C and 7.0, respectively, while halophilic ?-amylase has temperature optimum and pH optimum of 50 °C and 7.0 respectively. Thermostability of xylanase was determined to be stable up to 70 °C.Bacillus sp. strain YET-1 produce thermophilic CMCase with molecular weight of approximately 48 kDa and thermostability of the CMCase were reached up to 90 °C. Optimum temperature and pH of the CMCase 50 °C and 7.0, respectively.