Ana ürün yerfıstığı yetiştiriciliğinde, farklı içerikli gübre uygulamalarının, verim ve bazı tarımsal özelliklere etkisi
The effects of fertilizers containing different mineral nutritions yield and some agricultural characteristics in main cropped peanut
  1. Tez No: 198128
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ÖNCELER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİS ARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerfıstığı, Osmaniye-2005, Farklı içerikli gübreler, VerimI, Peanut, Osmaniye-2005, Fertilizers have different ingredients, YieldII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZANA ÜRÜN YERFISTIĞI YET ŞT R C L Ğ NDE, FARKLIÇER KL GÜBRE UYGULAMALARININ, VER M VE BAZITARIMSAL ÖZELL KLERE ETK Sbrahim Halil ÖNCELERÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANA B L M DALIDanışman: Prof.Dr. H.Halis ARIOĞLUYıl: 2005, Sayfa: 76Üye: Prof.Dr. H.Halis ARIOĞLUYrd.Doç.Dr. Sezer S NANYrd.Doç.Dr. Tahsin SÖĞÜTBu çalışma, 2004 yılında, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi TarlaBitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama alanında yürütülmüştür. Deneme, ana ürünkoşullarında, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak dizaynedilmiştir. Bu çalışmanın amacı, farklı içerikli gübrelerden, Triple süper fosfat,Diamonyum fosfat, 20.20.0, 15.15.15 taban gübreleri ile Üre, Amonyum Nitrat,Amonyum Sülfat üst gübrelerinin Osmaniye-2005 yerfıstığı çeşidinin tarımsalunsurlarına olan etkilerini belirlemektir. Araştırma sonucunda; uygulanan farklıiçerikli gübrelerden elde edilen dekara meyve verimleri, 569.8-702.5 kg/da arasındadeğişmektedir. En yüksek meyve verimi 702.5 kg/da ile 20 kg/da Triple süperfosfat+ (20+19) kg/da Amonyum Nitrat uygulamasından elde edilmiş olup, bunu 689.6kg/da ile 20 kg/da Diamonyum fosfat + 28 kg/da Amonyum Nitrat uygulamasıizlemiştir. En düşük meyve veriminin ise 569.8 kg/da ile 20 kg/da Diamaonyumfosfat + 45 kg/da Amonyum Sülfat uygulamasından elde edilmiştir. Ayrıca, farklıiçerikli gübre uygulamalarının; 100 tohum ağırlığı, 100 meyve ağırlığı, bitki başınameyve verimi ve yağ verimini etkilediği, incelenen diğer özellikler üzerine ise etkiliolmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE EFFECTS OF FERTILIZERS CONTAININGDIFFERENT MINERAL NUTRITIONS ON YIELD AND SOMEAGRICULTURAL CHARACTERISTICS IN MAIN CROPPEDPEANUTbrahim Halil ÖNCELERUNIVERSITY OF CUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEFIELD CROPS DEPARTMENTSupervisor: Prof.Dr. H.Halis ARIOĞLUYear: 2005, Page: 76Jury: Prof.Dr. H.Halis ARIOĞLUAssist.Prof.Dr. Sezer S NANAssist.Prof.Dr. Tahsin SÖĞÜTThis study was conducted at the experimental area of Field Crops Departmentin Agricultural Faculty of Çukurova University in 2004. The experiment wasdesigned as a randomized complete blocks with 3 replications under main cropconditions. The objective of this study is to determine the effects of differentingredients of fertilizers as basal fertilizer, which are Triple super phosphate,diammonium phosphate, 20.20.0, 15.15.15, and as top dressing, which are urea,ammonium nitrate, ammonium sulfate on agricultural characteristics of Osmaniye-2005 peanut variety. As a result of this study, due to the usage of fertilizers withdifferent ingredients, the yield of peanut changed between 5698-7025 kg/ha. Thehighest yield, which is 7029 kg/ha, was obtained as a result of 200 kg/ha Triple superphosphate + (200+290) kg/ha ammonium nitrate application, and followed by 6896kg/ha obtained from 200 kg/ha diammonium phosphate + 280 kg/ha ammoniumnitrate application. The lowest yield, which is 5698 kg/ha, was obtained as a result of200 kg/ha diammonium phosphate + 450 kg/ha ammonium sulfate application. Also,different ingredients of fertilizer applications were effective on 100 seed weight, 100pod weight, the yield per plant and the oil yield. However, no effects weredetermined in the other investigated characters.