Ulaşımda raylı sistemler ve Kayseray
Rail transit systems in transportation and Kayseray
- Tez No: 256432
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplu Taşıma, Raylı Sistemler, Raylı Sistemlerin Faydaları, Collective Transport, Rail Systems, The benefit of Rail Systems
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde şehirlerde yaşayan insan sayısı teknolojinin de gelişimi ile artmış bunun sonucu olarak insanların yolculuk etme sıklıklarının artması, yolculuk süresinin kısalması ve şehir yaşamına etki eden hava kirliliği faktörünün de kötüye gitmesi nedeni ile insanların hayat kalitesini artırmak için daha rahat ve hızlı seyahat olanaklarını artırmak amacı ile toplu taşımacılık özellikle de metro ve hafif raylı sistemlerin gereksinimini artırmıştır.Sunulan bu tezin ana amaçlarından biri Kayseri'de yapımı süren hafif raylı sistemin incelenmesidir. Tezin başlangıcında Toplu Taşımanın tanımı yapılıp ulaşımdaki yerinden bahsedildi. Dünya'da ve ülkemizdeki gelişimi gözden geçirildi. Daha sonra dünyada ki Büyükşehirlerde toplu taşıma araçlarının işletme yöntemlerine değinildi. Ardından kent içi toplu taşıma türleri sınıflara ayrıldı. Daha sonra raylı sistemlerin kent içi tasarım ve yapım aşamaları ile ilgili bilgilere değinildi.Sunulan projenin ana amaçlarından biri olan şehrimizde yapımı devam eden Kayseri Hafif RaylıSistemi (KAYSERAY) hakkında detaylı bilgiler verildi. Bu bilgiler içinde şehirdeki hat güzergahı, yapılan kesit tipleri, kesit tiplerinin nerelerde ve ne amaç ile kullanıldığına dair bilgiler verildi. Son olarak sistemin işleyişi ve ücretlendirme tarifesi ile ilgili bilgiler verildi. Yapılan araştırmalar sonucu raylı sistemlerin kent içinde diğer toplu taşıma sistemlerine kıyasla daha büyük öneme sahip olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Nowadays the population of human who lives in cities increase by the effect of tecnology because of this the human?s travel density increase, also the time of travel must be shorter. On the other hand the effect of air pollution factor is going bad.And also the human?s quality of life must increase,travel mmust fast and comfortable by collective transport especially metro and light railway systems.The aim of this thesis to examine the constraction of light railway systems in Kayseri, previously in thesis the defination of collective transport and its situation. And also I examined the development of Light Railway Systems which is in World and our country. After that the collective transport which are in big cities I examined. After this I examined the kind of collective transport systems. And than I gave imformation about Project and constraction of railway systems.The other aim of this thesis I gave detailed imformation about Kayseri Light Railway System (KAYSERAY) which is constracting in our city.In this imformation I gave line route, constacted section types, the section type where constracted. The end of studies I understood that the rail systems are more necessary than the other transit systems.