Daphnia magna (Straus, 1820) (Crustacea, Cladocera) üzerine borik asit (H3BO3) ve arsenitin (AS+3) akut ve kronik toksisitesinin araştırılması
Investigation of acut and chronic toxicity of boric acid (H3BO3) and arsenite (AS+3) on Daphnia magna (Straus, 1820) (Crustacea, Cladocera)
  1. Tez No: 256438
  2. Yazar: MUSTAFA ERGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Arsenit, Borik asit, Daphnia magna, Akut toksisite, Kronik toksisite, Arsenite, boric acid, Daphnia magna, acute toxicity, chronic toxicity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada birçok alanda kullanılan ve toksik etki yapan arsenit ve borik asitin Daphnia magna üzerine 24 saatlik akut ve 21 günlük kronik toksisitesinin bulunması amaçlanmıştır. Akut toksisite deneylerinde 24 saatlik süre sonunda her bir kaptaki hareketli D. magna' lar sayılmış, ortamın hafifçe karıştırılması sonucu yüzemeyen bireyler hareketsiz olarak dikkate alınmıştır. %10 - %90'lık hareketsizlik yüzdesine karşılık gelen derişimler belirlenmiştir. Belirlenen derişimler arasında EC50 değeri Probit Analiz Yöntemine göre ve Bahrens Karber Formülüne göre hesaplanmıştır.Daphnia magna'nın duyarlılığını kontrol etmek için seyreltme suyu kullanılarak potasyum dikromatın (K2Cr2O7) 24 saatlik EC50 değerinin 0.6 - 2.1 mg/L aralığının dışına çıkmamasına dikkat edilmiştir.Arsenit ve borik asitin 24 saatlik EC50 değeri Probit Analiz Yöntemine göre sırasıyla 3.28 mg/L ve 201.17 mg/L olarak hesaplanmıştır. Bu değerlerin Bahrens Karber Yöntemine göre bulunan değerler ile benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.Arsenitin 21 günlük LOEC değeri 1.2 mg/L, NOEC değeri ise 0.9 mg/L olarak bulunmuştur. Aynı değerler Borik asit için ise sırasıyla 94.6 mg/L ve 92.2 mg/L olarak tespit edilmiştir. Arsenit ve Borik asitin konsantrasyonları arttıkça D. magna bireylerinin davranışlarında da önemli değişiklikler olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the acute (24 hours) and chronic (21 days) toxicity of boric acid and arsenite, which are common in many aquatic system, were determined on Daphnia magna.For acute toxicity experments the number of moving D.magna individuals were counted after 24 h. The individuals which can not swim were regarded as dead. The %10 and %90 mortality concentration of boric acid and arsenite were determined. EC50 concentration of these substances were estimated by using Probit Analysis and Bahrens Karber Formula.In order to control the sensitivity of D. magna EC50 concentration of Potassium dichromate were kept between 0.6 ? 2.1 mg/L. After 24 h exposure EC50 values of arsenite and boric acid were estimated as 3.28 and 201 .17 mg/L, respectively.The LOEC and NOEC values of arsenite were determined as 1.2 and 0.9 mg/L respectively, after 21 days. These values were also estimated for boric acid and determined as 94.6 ? 92.2 mg/L respectively.Increasing concentration of boric acid and arsenite have negatively influenced the swimming behavior of D. magna.