Petek yapılı özgün bir kompozit panel üretimi ve bazı mekanik davranışlarının incelenmesi
Manufacturing original composite panels with honeycombed structure and inspecting their mechanical attitudes
- Tez No: 256439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHMİ NAİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit malzemeler, kompozit üretim yöntemleri, vakum torbalama yöntemi, petek yapılı kompozitler, sandviç yapılar, Composite materials, manufacturing methods, vacuum bagging method, honeycomb structure, sandvich structure
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde petek yapılı kompozit malzemelerin kullanım alanları gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle ağırlığın az ve mukavemetin fazla olması istenilen havacılık sanayinde kullanım alanları yıllar geçtikçe artmış ve oran olarak metal malzemelerle boy ölçüşür seviyeye gelmiştir. Denizcilik ve otomotiv sanayinde de durum havacılık sanayinden pek farklı değildir. Yapılan bu çalışmayla, önümüzdeki yıllarda kullanımı daha da artması beklenen petek yapılı kompozit panellerin çeşitli malzemelerle desteklenerek farklı yapıları oluşturulmuştur. Bu panellerin davranışları dinamik ve statik yükler altında incelenmiştir. Bu sayede çeşitli endüstrilerde farklı kullanım alanlarında kullanılabilecek yeni tip petek yapılı kompozit paneller geliştirilmeye çalışılmıştır.Bu tez çalışmasında, öncelikli olarak kompozit malzemelerin tarihçesi, kompozitlerde kullanılan başlıca elyaf türleri, kompozit malzeme üretim yöntemleri, kompozit malzemelerin avantaj ve dezavantajları, kompozit malzeme kullanım alanları ve özellilikle havacılıkta kullanım teknikleri anlatılmıştır.Deneysel çalışmada kullanılan beş farklı tipte kompozit plaka 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı tesislerinde ?vakum torbalama tekniği? kullanılarak üretilmiştir. Üretilen bu çeşitli kompozit paneller testlere tabi tutulmuş ve sonuç olarak pratikte kullanılmayan ancak mukavemet-ağırlık, katılık-ağırlık oranlarına bakıldığında çeşitli endüstrilerde kullanılabilecek çeşitli kompozit panel üretimi gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the field of usage the composite materials with honeycomb structure has shown speedy increases day by day. They have been utilized in augmented levels year by year particularly in aerospace industry in which manufacturers/operators prefer to use materials with lighter weights and higher strength, and the level has reached a point equal also to make competence with metal materials proportionally. Therefore, the situation is not somewhat very much different for industries of navigation and automotive than aerospace industry. In this study, some different structures with honeycomb structure were formed using composite panels supported by various materials, and meanwhile it was estimated that composite panels with honeycomb structure would be used more widely in following years. The attitudes of such kind of panels were inspected under dynamical and statical loads. In this manner, attempts to improve new type of composite panels with honeycomb structure those to be used in different areas of usage for various industries, have being carried out accordingly.In this study for thesis, first of all the background of composite materials, and then basic types of fibers; production methods for composites; advantages and disadvantages of composites; usage areas the composites; and utilization techniques in aerospace especially, were explained.Five (5) different types of composite plates used in trial studies were manufactured by means of the ?vacuum bagging technique? at the facilities of 2nd Air Supply and Maintenance Center Command. Such different kind of composite panels were subjected to the testing, and as a result, manufacturing processes for various composite plates those couldn?t be applied in practice, but be used in different industries depending on their characteristics of strength-weight or hardness-weight were applied.