Bazı ilaç etken maddelerin x-ışınları toz kırınım metodu ile incelenmesi
Examining active material some of medicine using x-ray powder diffraction method
- Tez No: 256461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİM TÜRKTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-ışınları, kristal yapı, toz kırınım metodu, x-ray, crystal structure, powder diffraction method
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amlodipin Besilat ve Pentoxifylline bileşiğinin kristal yapısını ve birim hücre parametrelerini tespit etmek amacıyla, Bruker AXS D8 Advance Model XRD difraksiyon cihazı ve Cu radyasyonu kullanılarak, 40 kV gerilim ve 40 mA akım ile 0.02 /sn tarama hızı ile toz kırınım deseni elde edildi. Toz kırınım deseninden faydalanılarak analitik metot ve TREOR90 bilgisayar programı yardımıyla kristal sistemin tayini ve birim hücre parametrelerinin belirlenmesi ve kırınım deseninin indislenmesi yapıldı.Analitik metot ile Amlodipin Besilat'ın kristal yapısı ortorombik ve birim hücre parametreleri, a=20,2288Å, b=15,2540Å, c=9,20001Å şeklinde bulundu.TREOR90 programı kullanılarak yapılan kristal yapı araştırmasında ise numunenin ortorombik yapıda olduğu tespit edildi. Birim hücre parametreleri, TREOR90 programı ile a=20,22185Å, b=15,2660Å, c=9,2017Å olarak bulundu.Analitik işlem sonucu 39 veri ile numune ortorombik yapıya göre indisledi. Bu veriler dışında 5 veri daha vardı. Bu veriler numune için sonuç vermeyen piklerdi. Bu piklerin numune içindeki safsızlıktan ya da backgrounddan kaynaklanan ışımalar olabileceği sonucuna varıldı. TREOR90 programı kullanarak yapılan kristal yapı araştırmasında da numunenin triklinik yapıda olduğu tespit edildi. Birim hücre parametreleri a=7,181425Å, b=7,588871Å, c=13,648069Å?=92,011734º, ß=60,02428º, ?=110,729874º olarak bulundu
Özet (Çeviri)
In order to determine the crystal structure and unit cell parameters of Amlodipin Besilat and Pentoxifylline compound, powder diffraction pattern is maintained with a 40 mA current and /s scanning speed by using Bruker Axs D8 Advance Model XRD diffraction machine and Cu radiation. By using powder diffraction pattern and with help of analytıc method ,TREOR90 computer programs. Indication of crystal sistem and unit cell parameters and indexing of diffraction pattern is done.The orthorombic and unit cell parameters of Amlodipin Besilat crystal structure is found as a=20.2288Å, b=15.2540Å, c=9.20001Å with analytıc method. In the crystal structure research that uses TREOR90, programs, it is also found that our sample is in orthorombic crystal structure. Unit cell parameters is found as a=20.22185Å , b=15.2660Å, c=9.2017Å with TREOR90.We were oble to ındex our sample according to orthorombic crystal structure by 39 data with the result of analytical process. There were 5 data apart from these. Those data were the line that didn?t give result for our sample. We concluded that those lines could be radiations that result from the background of sample or from the impurities in the sample.The Triclinic of Pentoxifyllıne crystal structure with analytic method. In the crystal structure research that uses TREOR90 computer programs,it is also found that our sample is in Triclinic crystal structure. Unit cell parameters is found as a=7.181425Å, b=7.588871Å, c=13.648069Å ?=92.011734º ß=60.02428º ?=110.7298º with TREOR90.