İnceltilmiş uçlu prefabrike kiriş birleşimlerinin türk (TS9967) ve amerikan (PCI) yönetmelikleriyle karşılaştırılması
Comparsion of recessed beam connections in TS9967 and PCI codes
- Tez No: 256476
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİZAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Prefabrikasyon, Prefabrikasyon Teknolojisi, Prefabrik Birleşim Bölgeleri, Prefabrication, joint, recessed end, earthquake, wet connection, dry connection
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Fabrika ortamında önceden yüksek kalite standartlarında üretilmiş elemanların yapım yerine taşınarak monte edilmesi anlamına gelen prefabrikasyon teknolojisi özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yapı üretiminde meydana gelen endüstrileşme sonucunda ortaya çıkmıştır. Prefabrikasyon teknolojisinin gelişmesi ile birlikte bu tür sistemlerin en kritik yerleri olan birleşim bölgeleri ile birlikte çok sayıda deneysel ve teorik araştırmalar yapılmıştır. Sistemli bir şekilde yapılmayan bu araştırmalar ABD ve Japonya'nın ortak çalışmaları sonucu oluşturulan PRESSS programı ile birlikte daha koordineli ve kapsamlı hale getirilmişlerdir. Bu tez çalışmasında prefabrike kirişlerin inceltilmiş uçlarının Türk Standardı TS9967 ve Amerikan Standardı PCI'ye göre analizi yapılmış ve EK A'da ise prefabrike sanayi yapısının güncel standart ve yönetmeliklere göre eleman hesaplarının nasıl yapıldığı, eleman imalat çizimlerinin nasıl hazırlandığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Especially after the Second World War, people searched for fast and applicable alternative construction methods. Prefabricated construction method is one of these methods. Prefabricated structural elements are produced with high quality standards and assembled in site for constructing planned structural systems. As in conventional structural systems, joints are important points in prefabricated buildings. In this paper; recessed beam connection which is an important connection type is studied. TS9967 and PCI codes are examined and it is seen that in TS9967, recommendations and precautions for mentioned connections are safer than PCI.