Aynısefa (Calendula officinalis L.) bitkisinde farklı ekim zamanlarının bazı tarımsal özellikler üzerine etkileri
Effects of different sowing times on some agricultural traits of marigold (Calendula officinalis L.) plant
- Tez No: 933025
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA AYTAÇ, PROF. DR. MİNE KÜRKÇÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aynısefa, Calendula officinalis L, ekim zamanı, çiçek verimi, uçucu yağ oranı, Calendula, Calendula officinalis L, sowing time, flower yield, essential oil content
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, farklı ekim zamanlarının aynısefa (Calendula officinalis L.) bitkisinin bazı tarımsal özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2023-2024 vejetasyon döneminde Eskişehir 'de yapılmıştır. Araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak 7 farklı ekim zamanı olacak şekilde(Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart) kurulmuştur. Çıkış süresi, ilk çiçeklenme süresi, bitki boyu, tek bitki yaş çiçek verimi, tek bitki kuru çiçek verimi, tek bitki çiçek sayısı, dekara yaş çiçek verimi, dekara kuru çiçek verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi incelenen özelliklerdir. Araştırma sonucuna göre elde edilen sonuçlar; çıkış süresi 13,3 -58,7 gün, ilk çiçeklenme süresi 75,7-187,0 gün, bitki boyu 47,57 -63,23 cm, tek bitki yaş çiçek verimi 7,9 -80,4 g, tek bitki kuru çiçek verimi 1,62-13,78 g, tek bitki çiçek sayısı 14,56-101,07 adet, dekara yaş çiçek verimi 114,2- 1324,1 kg, dekara kuru çiçek verimi 24,7- 208,0 kg, uçucu yağ oranı %0,046-0,080 ve uçucu yağ verimi 1,28- 15,86 l/da aralıklarında değişmiştir. Araştırmanın sonucunda Eskişehir ekolojik koşullarında aynısefa bitkisinin en yüksek değerleri Eylül ayı ekiminden elde edilmiş olup bunu Ekim ayı takip etmiştir. Eskişehir ekolojik koşullarında aynısefa bitkisinin Eylül ayında doğrudan tarlaya ekimi ve yapılacak çıkış sulaması ile en fazla çiçek verimi elde edilmiştir. Yazlık ekim düşünüldüğünde en doğru ekim ayı mart ayı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Eskişehir during the 2023-2024 vegetation period to determine the effects of different sowing times on some agricultural characteristics of marigold (Calendula officinalis L.) plant. The research was designed according to a Randomized Block Design with 3 replications using 7 different sowing times (September, October, November, December, January, February, and March). The characteristics examined were emergence time, first flowering time, plant height, fresh flower yield per plant, dry flower yield per plant, flower number per plant, fresh flower yield per decare, dry flower yield per decare, essential oil content, and essential oil yield. The results of the study showed that emergence time ranged from 13.3 to 58.7 days, first flowering time from 75.7 to 187.0 days, plant height from 47.57 to 63.23 cm, fresh flower yield per plant from 7.9 to 80.4 g, dry flower yield per plant from 1.62 to 13.78 g, flower number per plant from 14.56 to 101.07, fresh flower yield per decare from 114.2 to 1324.1 kg, dry flower yield per decare from 24.7 to 208.0 kg, essential oil content ranged from 0.046% to 0.080%, and essential oil yield per decare ranged from 1.28 to 15.86 liters. As a result of the study, the highest values for calendula in Eskişehir's ecological conditions were obtained from sowing in September, followed by October. The highest flower yield in Eskişehir's ecological conditions was achieved by directly sowing calendula in the field in September, followed by emergence irrigation. Considering summer sowing, March was found to be the most suitable sowing time.