Buğday'ın pnömatik serpme ekiminde tohum borusuna takılan deflektör tasarımı
Design of different types of deflectors attached to the seed tube for pneumatic broadcast seeding of grains
  1. Tez No: 256551
  2. Yazar: ZEYNEP DUMANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Serpme ekim, Buğday, Deflektör, Dağılım Düzgünlüğü), Broadcast seeding, Wheat, Deflector, Seeding Distribution )
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Temel besin ihtiyacını karşılayan tahıl üretimi, ülkemizde geniş alanlarda yapılmaktadır. Tarımsal üretimin en önemli aşaması olan ekim işlemi farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Bunlardan birisi olan serpme ekim, yaygın olarak tercih edilmektedir. Ancak, serpme ekimde en istenmeyen durum homojen olmayan bir dağılım düzgünlüğüdür. Bu problemin çözümüne yönelik bir çok çalışma yapılmış ve yapılmaya da devam edilmektedir.Bu çalışmanın konusu, serpme ekimdeki dağılım düzgünlüğünün iyileştirilmesidir. Bunun için balık kuyruğu şeklinde üç farklı deflektör geliştirilmiştir; düz balık kuyruğu deflektör (balık kuyruğu düz olan deflektör), kanallı balık kuyruğu deflektör (içerisinde kanallar bulunan deflektör) ve çarptırmalı balık kuyruğu deflektör (içerisinde çarptırma noktaları olan deflektör) geliştirilmiştir. Bu üç deflektörün prototipleri yapılmış ve dağlım düzgünlüğüne olan etkileri laboratuar ortamında incelenmiştir.Prototip deflektörler, üç ayrı eğimde (%0-5-10) ve üç ayrı ilerleme hızında (1-1,5-2 m/s) incelenmiştir. Bu denemede, Ege bölgesinde en çok tercih edilen buğday tohumu olan Basri Bey 95 çeşidi kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu sonuçlara göre; tüm meyillerde ve ilerleme hızlarında en iyi homojen dağılım düzgünlüğü çarptırmalı balık kuyruğu deflektörde bulunmuştur. İkinci sırada homojen dağılım düzgünlüğü kanallı balık kuyruğu deflektörde elde edilmiştir bunu düz balık kuyruğu deflektör izlemiştir.(
Özet (Çeviri)
Grain agriculture, solving basic nutritional needs, is widely applied in Turkey. Planting which is one of the important parts of the agricultural process can be applied in different ways. One of these methods is of broadcast seeding and is preferred widely. The most disadvantage of broadcast seeding, however, is inhomogeneous seeding distribution. A lot of wok has been done by applying different methods in this area to solve this problem.The objective of this study was to improve the seed distribution in broadcast seeding. For this purpose, three different deflectors, flat fish tail deflector (fish tail shaped flat deflector), channeled fish tail deflector (fish tail shaped deflector which its inside were divided in channels) and impact fish tail deflector (fish tail shape deflector which its inside were divided in parts) were developed. Prototypes of these deflectors were made to examine the seed distributions at laboratory conditions.Prototypes were examined at three different slopes (%0-5-10) and forward speeds (1-1,5-2 m/s). Basri Bey 95 variety which is the most preferred wheat variety in Aegean region was used in the experiment. The data were obtained and evaluated using statistical analysis. According to the results, impact fish tail deflector was found statistically the best tool for homogeneous seeding distribution in all slope and forward speeds. The second best tool was channeled fish tail deflector followed by flat fish tail deflector.(