Dijital görüntülerin homoloji grupları
Homology groups of digital images
  1. Tez No: 256651
  2. Yazar: AHMET ÖZTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital topoloji, Simpleksler, Homoloji grupları, Homo-topi grupları, Euler karakteristik
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Beş bölümden oluşan bu tezde birinci bölümde tez konusu tanıtılmış ve konuile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde tez konusu olan Dijital Topoloji'nin anlaşılabilmesi içingerekli olan temel bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde dijital görüntülerin homoloji grupları tanımlandı ve bazıbelli başlı basit kapalı yüzeylerin homoloji grupları hesaplandı.Dördüncü bölümde dijital görüntüler için çok genel bir kavram olarak Eulerkarakteristik tanımlandı ve basit kapalı yüzeylerin homoloji grupları Eulerkarakteristik sayıları kullanılarak hesaplandı.Son bölümde bu çalışmanın gelişim sürecine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of ve chapters. In the rst chapter, the topic of thesis isintroduced. Some knowledge related to the topic is shortly given.In the second chapter, the necessary backgrounds are given to understandthe Digital Topology easily.In the third chapter, dened Homology groups for digital images andcomputed the simplicial homology groups of certain minimal simple closedsurfaces.In the fourth chapter, dened Euler characteristics of digital images asa more general notion and computed simplicial homology groups of certainminimal simple closed surfaces using the number of Euler Characteristics.In the last chapter, we have given the development of this study.KeyWords:Digital topology, Simplexes, Homology groups, Euler chracteristic,Homotopy groups.