Ağır metallerle kirlenmiş çevrelerden izole edilen askomisetik mayaların bakır ve nikel ağır metallerine karşı dirençlerinin araştırılması
Ascomycetous yeasts; that are isolated from envoirments which are polluted with heavy metals, and their research of resistance to the heavy metals copper and nickel
- Tez No: 256766
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yeasts, Heavy metal resistance, Identification, ITS-PCR
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Ağır metal içerikleri yüksek olduğu düşünülen farklı çevrelerden 20 maya straini izole edilmiş ve bu izolatların tümü Barnett ve ark. (2000) tarafından önerilen fenotipik testlerle tanılanmıştır. Metal dirençleri daha yüksek olarak tespit edilen 16 izolat da 5,8S ITS PCR ile genotipik testlerle tanılanmıştır. Ayrıca, ITS PCR'da elde edilen PCR fragmentlerinin sekans analizi yapılmıştır. Tanılanan izolatların 6 genusa ait 8 farklı tür olduğu saptanmıştır. Genotipik tanılamaya göre en yaygın olarak bulunan tür Yarrowia lipolytica'dır (%62,5). Tanılanan diğer genuslar ise Pichia, Candida, Saccharomycopsis ve Galactomyces'dir. Sekans analizleri sonucu saptanan tüm benzerlikler %90'ın üzerindedir. Ayrıca ağır metal dirençleri en yüksek olarak belirlenen 4 izolatın kuru ağırlık değerleri de saptanmış, farklı sıcaklık ve pH'da metal dirençleri tekrar ölçülerek sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Twenty yeast strains which are thought to be high in content of heavy metal and which are from different environments were isolated and all these isolates were recognized by the phenotypic tests which were proposed by Barnett et al (2000). Sixteen isolates which were detected as higher in metal resistance were also recognized with the genotypic tests with 5,8S ITS PCR. Moreover, PCR sequence analysis fragments, which were obtained from ITS PCR, were accomplished. It was detected that the identified isolates were eight different species which belong to six generea. According to the genotypic identification, the most widely available species was Yarrowia lipolytica (%62, 5). Other identified generea were Pichia, Candida, Saccharomycopsis and Galactomyces. All the similarities identified as a result of sequence analysis were over 90%. In addition to the four isolates which were detected highest in metal resistance, dry weight was also determined, and the results were examined again by measuring isolates in different temperatures and in different pH metal resistance.