Van gölü sedimentlerinde Cs-137 ve doğal radyonüklitlerin profil dağılımının incelenmesi
The profile distribution of Cs-137 and natural radionuclide in the lake Van sediments
- Tez No: 256765
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cs-137, sediment, doğal radyonüklit, göl, Cs-137, sediment, natural radionuclide, lake
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Van gölünden alınan sediment korlarında radyoaktif sezyum ve doğal radyonüklitlerin profil dağılımı incelenmiştir.İncelenen istasyonların tamamı için sedimentlerdeki Cs-137 aktivitesinin 0,7-128 Bqkg-1 aralığında değiştiği gözlenmiştir. örneğinde.Analizlerde Th-232 ortalama aktivitesi 36-62 Bqkg-1 , Ra-226 ortalama aktivitesi 13-41 Bqkg-1 ve K-40 ortalama aktivitesi 250-500 Bqkg-1 olarak bulunmuştur. Bu değerler Unscear(2002) raporlarının sınır değerleri içindedir.Ayrıca Cs-137 tarihlemesi yapılarak korlardaki sedimantasyon hızı hesaplanmış ve aynı korlarda bir başka çalışmada Pb-210 tekniği ile bulunan sedimantasyon hızları ile karşılaştırılarak sonuçların uygunluk içinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the profil distribution of fallout Cs-137 and natural radionuclide in the Lake Van sediments were investigated.The concentration ofCs-137 and natural radionuclide in the Lake Van sediments samples varies between 0,7 and 128 Bq kg-1, have been found.The average concentration of natural radionuclide, in the sediment samples were obtained as Th-232 (36-62 Bqkg-1), Ra- 226 13-41 Bqkg-1; K- 40 250-500 Bqkg-1. These results are within the range of concentrations reported by the UNSCEAR survey.Furthermore sedimantation rates of were calculated using Cs-137 dating and compared with the sedimentation data measured by Pb-210 tecnique in another work realized in the same cores, the results are in agreement in the range of error limits.