Bilgisayarlı resim işleme uygulamalarının tekstilde kullanılması üzerine bir araştırma
A study for using computer aided image processing applications in textile technology
  1. Tez No: 256804
  2. Yazar: CİHAT OKAN ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KADOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, iplik hataları, dokuma hataları, Image processing, yarn defects, fabric defects
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
1960'lı yıllarda askeri amaçlarla kullanılmaya başlayan Image Processing (Görüntü İşleme) yöntemleri, günümüzde gelişmiş ve hızlı bilgisayar teknolojileri sayesinde bir çok alanda kullanım imkanı bulmaktadır. Tekstil de bu alanlardan biridir.Tez kapsamında yapılan işlemler, iplik ve kumaş üzerinde üretim sırasında oluşan hataların on-line olarak, kameralar vasıtasıyla alınan görüntüler yardımıyla tespit edilmesine yönelik çalışmaları içermektedir. İplik oluşumu sırasında iplik üzerindeki ince-kalın yerler, nepsler ve yabancı maddeler ipliğin kalitesi üzerinde olumsuz etki etmektedir. Aynı şekilde iplikten dokunan kumaşların da kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yapmaktadır. Bu nedenle, iplik makinesinde veya dokuma makinesinde, sürekli kontrol edilen iplik veya kumaş görüntüleri üzerinden hataların oluşumundan hemen sonra tespit edilmesi kalite ve maliyet açılarından önemli olmaktadır.Ayrıca, iplik ve kumaşlar için göz kontrolü veya diğer cihazlar yardımıyla hesaplamaları yapılan dökümlülük ve iplik çapı gibi değerlerin görsel yöntemlerle hesaplanabilirliği de tez çalışması sırasında alternatif yöntem oluşturması amacıyla araştırılmıştır.Bu tezin amacı, iplik veya kumaşta oluşabilecek belirli hataların kontrol edilmesi ve bazı fiziksel özelliklerin görüntü analizleri yardımıyla ölçülmesidir.
Özet (Çeviri)
The image processing methods were first introduced at the beginning of 1960 era. Along with the development at the digital computer and optical image grabbing technology, the application scopes are enormously widened. Textile technology is a convenient area for implementing image processing methods.This study aims to perceive and to recognize the yarn and fabric defects that occurred during textile production operations and processes by implementing image processing methods over the online captured images via electronic grabbing cameras.Certain defects, namely, thin/thick places, neps, and contamination because of foreign substances over the yarn deteriorate the quality of the yarn eventually the quality of the fabric. Thus, the instant perception and recognition of the occurrence of any structural defect during the yarn formation or fabric formation operations on the continuously captured images of the yarn or fabric have great importance for quality enhancement and for cost reduction related issues.In the context of this study, the computer aided calculability of drape properties of fabrics and yarn diameter measurements were also inspected for being able to assess the viability of a computer based model in order to substitute the special equipments and human visual appraisals.The purpose of this study is to implement the image analyzing methods for controlling the certain yarn and fabric defects, and for measuring the certain physical properties as well.