Dy ve Li katkılanmış CaSO4 ile Dy katkılanmış CaB4O7 termolüminesans malzemelerin kinetik parametrelerinin incelenmesi
Investigation of the kinetic parameters of thermoluminescence materials in Dy and Li doped CaSO4 with Dy doped CaB4O7
  1. Tez No: 256882
  2. Yazar: AYCAN AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY KARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CaB4O7:Dy, CaSO4:Dy, Termolüminesans, Kinetik (tuzaklama) parametreleri, Dozimetre, CaB4O7:Dy, CaSO4:Dy, Thermoluminescemce, Kinetic (trapping) parameters, Dosimeter
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, termolüminesans dozimetre olarak kullanılmak üzere hazırlanmış olan CaB4O7:Dy ve CaSO4:Dy,Li fosforlarının ana TL ışıma piklerinin kinetik parametreleri incelenmiştir. CaSO4:Dy,Li TL ışıma eğrisi 120oC'de bir maksimuma sahip çift pik ve 400oC'de bir yüksek sıcaklık piki gösterirken, CaB4O7:Dy fosforu, yaklaşık 50oC'de düşük sıcaklık piki, 250oC'de dozimetrik pik olarak kullanılabilecek ana pik ve 400oC'de yüksek sıcaklık piki olan bir termolüminesans ışıma eğrisine sahiptir. Malzemelerin TL sönüm karakteristikleri incelenmiş ve CaB4O7:Dy'ın ışınlamadan sonraki 20 gün içinde TL sinyalinin %16'sının kaybolduğu, CaSO4:Dy,Li malzemesinin ise 3 ay içinde %40'lik bir sönüme sahip olduğu gözlenmiştir. Bilgisayarlı ışıma eğrisi çözümleme metodu (CGCD) için gerekli yaklaşık pik konumlarını belirlemede ek doz (ED) ve Tm-Tdurdurma yöntemleri uygulanmıştır. Pik şekli (PS) ve izotermal bozunum (ID) yöntemleri de CGCD ile teorik olarak elde edilen kinetik parametrelerin deneysel olarak doğrulanması için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the kinetic parameters of main TL glow peaks of CaB4O7:Dy and CaSO4:Dy,Li phosphors prepared to use as a thermoluminescence dosimeter were investigated. As CaSO4:Dy,Li glow curve has a double peak with maximum at 120oC and a high tempereture peak at 400oC, CaB4O7:Dy phosphor shows a low temperature peak at around 50oC, a main peak to be used as a dosimetric peak at 250oC and a high temperature peak at 400oC. When studied fading characteristics of TL materials, CaB4O7:Dy shows a fading of %16 in a post-irradiation interval of 20 days whereas CaSO4:Dy, Li has a fading of % 40 in 3 months. Additive dose (AD) and Tm-Tstop methods were applied to estimate approximate peak positions for computerized glow curve deconvolution (CGCD). Experimentally, the peak shape (PS) and isothermal decay (ID) methods were also used to confirm values of the kinetic parameters obtain theoretically with CGCD.