Gezegeni olan yıldızların güneş benzeri aktivitesi
Solar like activity of planetary host stars
- Tez No: 256945
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Güneş sistemi dışı gezegenler, Manyetik aktivite, Extrasolar planets, solar - like activity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yüzey konveksiyonuna sahip yıldızlarda güneştekine benzer bir dinamonun çalışması beklenir. Etkin bir dinamo ile üretilen yüzey aktivite yapıları, ışık eğrilerinde dalga benzeri bozulmalarla kendilerini gösterir. Gezegenli oluşun aktivitenin varlığı / etkinliği ile ilişkisi, geçmişte gezegeni olduğu bilinen biricik yıldız olan Güneş için araştırılmıştı. Günümüzde, gezegeni olduğu belirlenmiş çok sayıda yıldız var. Ancak bunlar sadece, gezegenlerin yörünge geometrisi ve sistemi oluşturan bileşenlerin fiziksel parametreleri açısından incelenmiştir. Bu çalışmada ise, seçilen gezegenli sistemlerin aktivite özellikleri araştırılmıştır. En az iki sezon gözlemleri yapılarak, yıldızların fotometrik özellikleri belirlenmiştir. Işık değişimlerinin olup olmadığını ifade edecek yeterlilikte ve uzun gözlem aralığını içeren gözlemlerin yapılamamış olması, seçilen gezegenli sistemlerin yıldızlarında güneş benzeri aktivite olup olmadığını ifade etme şansı vermemiştir.
Özet (Çeviri)
It is expected that the solar like dynamo works in the convective stars. Structures of surface activity which is produced with an effective dynamo manifest itself wave-like distortions in the light curves. In past, relation between being planetary and efficiency of activity was searched in Solar System which is known only having planets. Now, there are so many stars with exoplanets. However, orbital geometry of exoplanets and physical parameters of companions of these systems were investigated only. As for in this thesis, activity properties of selected exoplanetary systems were investigated. Photometric parameters of these systems have been determined using the observations obtained, at least, during two observing season. On the other hand, with the reason of inadequate number and process of observation, no variation could be obtained in light curves. So, activity of these systems could not be discussed.