Değişik vitis türleri ve melezlerinin vejetatif organları arasındaki bazı anatomik yapı farklılıklarının belirlenmesi
Determination of some anatomical differences between vegetative organs of different vitis species and crosses
- Tez No: 112392
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH TANGOLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vitis, Anatomi, Histoloji, Sitoloji, Vejetatif organlar, Vitis, Anatomy, Histology, Cytology, Vegetative organs
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ DEĞİŞİK VİTİS TÜRLERİ VE MELEZLERİNİN VE JETATİF ORGANLARI ARASINDAKİ BAZI ANATOMİK YAPI FARKLILIKLARININ BELİRLENMESİ Nurtaç AKAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Yıl: 2000, Sayfa : 71 Jüri : Prof. Dr. Semih TANGOLAR : Prof. Dr. Sinan ETİ : Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER Bu araştırmada dördü saf, ikisi melez altı adet Vitis genotipinde vejetatif organların anatomik yapısı incelenmiştir. Kök, yaz sürgünü ve yaprak yapılarının incelenmesi tam çiçeklenme ve bu dönemden iki ay sonra alınan örnekler üzerinde yapılmıştır. Bir yıllık dal örnekleri ise dinlenme döneminde alınmıştır. İncelenen genotiplerde yapraklardan alınan enine kesitlerde heriki örnek alma döneminde de farklı tabaka kalınlıkları tespit edilirken, 41 B ve Dogridge anaçlarında rafit demetlerinin varlığı gözlenmiş, Isabella ve Sultani çekirdeksiz çeşitlerinde ise diğerlerinden farklı olarak drus kristalleri görülmüştür. Stoma özellikleri bakımından genotipler arasında fark bulunmamıştır. Genç köklerin enine kesitlerinde örnek alma dönemine göre değişen farklılaşmalar izlenmiş ve ikinci dönemde iletim demetleri daha net görülür hale gelmiştir. Ayrıca; 5 BB anacı ve Sultani çekirdeksiz çeşidinde öz bölgesinde nadiren rafit demetlerine rastlanmıştır. Yaz sürgünlerinin boğum aralarından alınan enine kesitlerde yalnızca primer floem ve kambiyum tabakası kalınlıkları genotiplere göre değişmiş, bir yıllık dalların boğum aralarından alınarak hazırlanan preperatlarda ise bütün genotiplerdeki tabaka kalınlıklarının birbirinden farklı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF SOME ANATOMICAL DIFFERENCES BETWEENVEGETATTVE ORGANS OF DIFFERENT VITIS SPECIES AND CROSSES Nurtaç AKAL DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Year:2000, Pages : 71 Jury : Prof. Dr. Semih TANGOLAR : Prof. Dr. Sinan ETİ : Doç. Dr. Saadet SAYGIDE?ER In this research, on anatomical structures of vegetative organs of six Vitis genotypes, four of which were pure and the remaining two were hybrids, were studied. Investigations on the roots, shoots and the leaves were realized at the time of and two months following the flowering period. Samples of canes were taken at the dormant period. With regards to the cross sections of the leaf samples taken at the both sampling dates, different layer thicknesses were determined. While rafit bunches were determined at the rootstocks of 41 B and Dogridge, drus chyristals were observed in the cultivars of Isabella and Sultani çekirdeksiz varieties. Differences were not observed with regards to stomata characteristics between the genotypes studied. When cross sections of young roots were studied, differences with regards to sampling dates were observed and vascular bundles displayed clearer visibility at this stages of development. Also rare rafit bunches were observed at the sap region of the rootstock 5 BB and the cultivar Sultani çekirdeksiz. It was observed that primer phloem and cambium layer thickness varied at the cross section of the samples obtained from the internodiums of the shoots. The preparations obtained from the samples taken from the internodiums of the canes displayed differences with regards to layer thickness.