Bağlam ve süreç boyutlarında bir hizmetiçi eğitim programının değerlendirilmesi
Evaluation of a in-service program within context and process dimentions
  1. Tez No: 257050
  2. Yazar: İLHAMİ ARSEVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESED YAĞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, CIPP program değerlendirme modeli, hizmet içi eğitim, Program evalution, CIPP program evaluation model, in-service training
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
Bu araştırmanın amacı, CIPP program değerlendirme modeliyle, Emniyet Genel Müdürlüğü, Temel Trafik ve Kaza İnceleme Eğitimi öğretim programını, bağlam, süreç ve ürün boyutlarında değerlendirmek, program hakkında yargılara ulaşmaktır. Çalışma, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı bir durum çalışması olarak gerçekleştirilmiştir.Temel Trafik ve Kaza İnceleme Eğitimi öğretim programının amaçlarını değerlendirmek amacıyla araştırmacı tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış, 70 maddelik bir ihtiyaç analizi anketi oluşturulmuş ve anketler, küme örnekleme yöntemiyle seçilen Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Manisa ve Samsun İl Emniyet Müdürlüklerinde görevli 1091 trafik denetleme personeline uygulanmıştır.Temel Trafik ve Kaza İnceleme Eğitimi öğretim programının uygulamalarının öğrenme sürecine etkilerini, nasıl bir öğrenme süreci oluşturduğunu, süreç içerisinde program paydaşlarının bakış açıları ve beklentilerini ile program uygulamalarıyla şekillenen öğrenme sürecinin, eğitim sonundaki öğrenme ürünlerinin niteliğini nasıl etkilediğini belirlemek ve bu konularda yargılarda bulunmak amacıyla yapılan süreç ve ürün değerlendirmesi kapsamında 10 Mart-18 Nisan 2008 tarihleri arasında Kastamonu Çatalzeytin Polis Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen eğitimin 26 saati, A sınıfında, araştırmacı tarafından hazırlanan gözlem formlarıyla tutulan alan notları ve video kamera çekimleriyle gözlemlenmiştir. Ayrıca yine araştırmacı tarafından oluşturulan görüşme formları çerçevesinde 15 kursiyer ve eğitici ile odak grup görüşmeleri yapılmıştır.Programın amaçlarıyla ilgili olarak, çalışmanın sonunda mevcut öğretim programının kazandırılması gerekli görülmeyen bazı hedeflerinin olduğu, bu hedeflerin programdan çıkartılması gerektiği, yine trafik denetleme personelinin görüşleri çerçevesinde mevcut programda yer almadığı halde trafik polisinin yaptığı iş ve işlemler ile ilgili olan ölçme, tutanak tanzim etme, alkolmetre, radar vb. araç ve gereçleri kullanabilme gibi becerilerin kazandırılmasına yönelik hedeflerin ise öğretim programında yer almasının gerekli olduğu ve programa eklenmesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Programın süreç ve ürünleriyle ilgili olarak, çalışmanın sonunda, mevcut öğretim programının uygulamalarının, öğrenme sürecinin sosyal ve duyuşsal özelliklerini olumsuz yönde etkilediği, geleneksel bir öğrenme süreci yarattığı sonuçlarına ulaşılmıştır. ?Probleme Dayalı ve Görev Başında Öğrenme? stratejilerinin birlikte kullanıldığı yeni bir program tasarısı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is, to evaluate, General Directorate of Security Basic Traffic and Accident İnvestigation Education Instruction program, regarding context, process, and product according to CIPP program evaluation model and to reach to judgements about program. This work was realized as the case study use of quantitative and qualitative research methots togather.The reliability and validity study has been done with the aim of evaluation of aims (targets)of the Basic Traffic and Accident İnvestigation Education Instruction program by the researcher, a need analysis questionaire has been composed and the questionaire has been applied to personnel of 1091 traffic control employee of Provincial Security General Directorate of Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Manisa and Samsun chosen by applying cluster sampling.In the context of the effects on the learning process of Basic Traffic and Accident İnvestigation Education Instruction program applications, what kind of learning process does it form, the problems met during the application of the program the expectations and perspective of the stakeholders during the program with learning process which took shape with application of the program, to determine how the quality of the learning pruducts effected it, with the aim of judging those subjects to evaluate the process and the product between the dates of 10 March-18 April 2008 26 hours of the training which was realised in Kastamonu Çatalzeytin Central Directorate of Police Training Centre, observed with video and the area notes which was kept with the observation forms prepared by the researcher in class A. Furthermore some meetings have been realised with 15 trainee and teacher focus group, again within the frame of interview forms which was created by the researcher.Related to the aim of the program, the result came to fruition is that the existing teaching program has some targets that are not necessary to be gained, necessity of those targets being removed from the program, again in the frame of traffic inspection personnels' point of view, although it did not take place in the existing program, related to the work and activities done by the traffic police, targets which are aimed at the ability to use of measuring, drawing official report, alcoholometer, radar etc. tools and equipment are necessary to take part in the program and should be added.Related to the program's process and the product, at the end of the research, it has been reached to the conclusions that application of the existing instruction program negatively effects the characteristics of the social and affective process of learning and creates a traditional learning process . İt has been suggested that a new program design along with application draft of the strategy of“Problem Based and On the Job Learning”