Kadına yönelik şiddete ataerkil ve kültürel feminist açıdan yaklaşım: Ankara ili Yenimahalle ilçesi örneği
An approach to violence against women from a cultural feminist perspective: The Ankara province, Yenimahalle district example
  1. Tez No: 257072
  2. Yazar: SEMAHAT DİCLE MAYBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN GÖRGÜN BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Şiddet, Ataerkillik, Kültürel Feminizm, Woman, Violence, Patriarchy, Cultural Feminism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Kadına yönelik aile içi şiddet dünyada çok ciddi bir araştırma sahasına sahip olmasına rağmen Türkiye'de son derece zayıf bir araştırma alanı olmuştur. Kadınlara yönelik sözel, ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddetin araştırıldığı bu çalışmada; kadınların yaşadıkları şiddet hipotezler bağlamında hazırlanan ve 76 sorudan oluşan yapılandırılmış soru kağıdı ile tespit edilmiştir.Bu çalışmada kadına yönelik sözel, ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddet ile kadınların özel alan ve kamusal alanda aktif şekilde rol almaları bağlamında ataerkil kuramlar (Sylvia Walby'nin özel alan-kamusal alan ataerkilliği), kültürel feminist kuramlar (Charlotte Perkins Gilman'ın sekso-ekonomik ilişki temelinde kadının ücret getiren bir işte çalışması), Nancy Chodorow'un cinsiyet kimliğini edinme sürecine ilişkin görüşleri ve Sosyal Öğrenme Kuramı (Bandura'nın edimsel koşullanma ve model alma kuramı) temel alınarak incelenmiştir. Aynı zamanda erkeğin kendi ailesinde şiddete tanık olmasıyla kendi ailesine bu eylemleri taşıması ile uyguladığı şiddet arasındaki ilişki; kadının kendi ailesinde şiddete tanık olmasıyla şiddeti meşrulaştırma gerekçeleri arasındaki ilişki dikkate alınmıştır.Çalışmanın sonucunda, oransal farklılıklar olmakla birlikte, her kesimden kadının eşi tarafından sözel, ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Erkeklerin, babalarının annelerine şiddet uygulamasına tanıklık etmesi ileride kendi eşine de bu davranışları tekrar etmesi riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi ile şiddet arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although, violence against women within the family has a serious research field in the world, it has a profoundly weak research field in Turkey. In this study, where verbal, economic, physical and sexual violence against women is researched, the violence that women have had to face has been determined by 76 question questioners prepared due to hypothesis.This study has been based on patriarcal theories (Sylvia Walby?s patriarchal field in private and public areas), cultural feminist theories (Charlotte Perkins Gilman?s, women laboring in a work where they earn money based on sexo-economic relations), Nancy Chodorow?s views on the process of adopting sexual identity and Social Learning Theories (Bandura?s virtual conditioning and modeling theories) in correlation with the verbal, economic, physical and sexual violence towards women and the part they take actively in both private and public fields. The relations between both men?s witnessing violence in their own families while growing up and then carrying it into their own families and performing it; women?s witnessing violence in their own families while growing up and their reasoning for violence?s legitimization have also been taken into consideration.The results of this study show that, along with the rational dissimilarities, women from every class have been subjected to verbal, economic, physical and/or sexual violence from their husbands. Men?s witnessing their fathers violence towards their mothers while growing up increases the risk of the repeating the same behavior towards their wife?s. It has been determined that there is a negative relationship between alcohol consumption and violence.