İlköğretim 4. ve 5. sınıf sosyal bilgiler dersi öğretim yöntem ve teknikleri ile materyal kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers? point of view about using material and primary school 4th and 5th grade social sciences teaching methods and techniques
- Tez No: 257211
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Yöntem, Teknik, Materyal, Eğitim, Davranış, Teknoloji, Hizmet Süresi, Yaş, Cinsiyet, Öğretmen, Öğrenci, Social Educatiom, Method, Technic, Materiel, Education, Behavior, Technology, Tenure Of Office, Age, Sex, Teacher, Student
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, ilköğretim 4. ve 5. sınıf Sosyal Bilgiler Dersi öğretimi ile ilgili olarak sınıf öğretmenlerinin görüşlerini belirlemek amacı ile yapılan tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler öğretimine ilişkin yöntem ve teknikler, materyaller, ders kitapları ve dersin sınıf öğretmenleri ya da sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından verilmesine ilişkin görüşlerini belirlenmiş ve bu görüşlerin cinsiyet, yaş, mezuniyet ve kıdem gibi değişkenlere göre karşılaştırılması yapılmıştır.2009 ? 2010 eğitim ? öğretim yılında uygulanan ve 44 maddede oluşan ölçek, 31 ilköğretim okulunda görevli 131'i erkek ve 119'u kadın öğretmenlerden oluşan toplam 250 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 83,4'tür. Uygulamadan elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler, t testi ve varyans analizi kullanılmıştır.Elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin kullandıkları yöntem ve tekniklere ilişkin olarak, en sık soru ? cevap yöntemini, en az ise gezi ve gözlem yöntemini; kullandıkları materyallere ilişkin olarak da, en sık resim materyalini, en az ise akıllı tahtayı kullandıkları belirlenmiştir. Ders kitaplarına ilişkin içerik ve şekil açılarından olumlu yönde görüş ifade eden öğretmenler, sosyal bilgiler dersinin hangi branş öğretmenleri tarafından verilmesine ilişkin, sosyal bilgiler dersinin sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenleri işbirliği içinde verilmesi gerektiği, öğretmenlerin hizmet içi eğitim almaları gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdir. Değişkenler açısından değerlendirilen öğretmen görüşlerinde ise; bayan öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre daha sık materyal kullandıkları, eğitim fakültesi mezunlarının diğer mezuniyet grubu öğretmenlerine göre daha az sıklıkla materyal kullandıkları belirlenmiştir. Öğretmenlerin hizmet süresi ile kullanılan yöntem, teknik ve materyallerin kullanma sıklıkları arasında, yaşları ile materyal kullanma sıklığı ve sosyal bilgiler dersinin branş öğretmenleri tarafından verilmesine ilişkin görüşlere katılımları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin hizmet süreleri arttıkça yöntem, teknik ve materyalleri kullanmak sıklıkları artmaktadır. Öğretmenlerin yaşlarına bakıldığında ise, yaşları arttıkça materyalleri kullanmak sıklıkları ve sosyal bilgiler dersinin branş öğretmenleri tarafından verilmesine ilişkin ifadelere katılımları da artmaktadır.Araştırma sonuçları bir bütün olarak değerlendirildiğinde; öğretimde kullanılan öğretim yöntem ve teknikler ile materyallerin çeşitlendirilmesi, sosyal bilgiler öğretiminde gerek sınıf öğretmenlerinin gerekse branş öğretmenlerinin katkılarının sağlanması ve dersi veren öğretmenlere hizmet içi eğitim programlarının uygulanması gerektiği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive survey study carried out to determine the point of view of classroom teachers about Social Sciences teaching in 4th and 5th grade classes. Reliability coefficient of the scale which is formed with expert opinion is 84.3. The study was carried out to determine the point of view of classroom teachers about the methods and techniques, materials and course books for Social Sciences and whether the lesson should be taught by classroom teacher or Social Science teachers and to compare these views according to gender, age, graduation and length of service.The survey, carried out in 2009 - 2010 educational year and consisting of 44 items, was applied to 250 classroom teachers from 31 primary schools of whom 131 are male and 119 are female. Descriptive statistics, t test and variance analysis were used to analyze the data acquired from the application.It was determined according to the results that teachers use most question-answer technique and use least trip-observation as teaching method; they use most pictures and least computerized board as teaching material. The teachers stated positive views on course books at the aspect of content and structure. They stated that Social Science should be taught cooperatively by both classroom teachers and Social Science teachers and they believe that teachers should undergo in service training. When teachers evaluated according to the variables it was observed that female teachers use materials more often than male teachers and teachers? collage graduates use materials less often than other field graduates. It was seen that there was a meaningful relationship between length of service and method, technique and the frequency of material using, between age, frequency of material using and agreement on Social Science should be taught by branch teachers. The longer teachers have length of service the more often they use method, technique and materials. The older the teachers are the more often they use materials and the more they think that Social Sciences should be taught by branch teachers.When the study results are evaluated as a whole it can be argued that teaching methods, techniques and materials should be varied, both classroom teachers and Social Sciences teachers should contribute to teaching and the teachers of the subject should undergo in service training.