Toplam kalite yönetimi uygulayan işletmelerde yöneticilerin etik davranışlarının örgütsel performansa etkisi; İzmir ilindeki bankalarda bir uygulama
The effects on organizational performance of executives ethical behaviors in enterprises that implements total quality management: An application on banks in İzmir province located banks
- Tez No: 257216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, İş Etiği, İnsan Kaynakları Yönetimi, Performans, Örgütsel Performans, Toplam Kalite Yönetimi, Ethics, Business Ethics, Human Resource Management, Performance, Organizational Performance, Total Quality Management
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Küreselleşme olgusunun ortaya çıkmasıyla birlikte artan rekabet ortamında işletmelerin başarısı kalite, fiyat ve hız gibi faktörlere bağlı olmaktadır. Bu imhacı rekabet ortamında; müşterilerine kaliteli, düşük maliyetli ürün ve hizmetleri en hızlı biçimde, yeterince çeşitlilikte sunabilen işletmeler avantajlı duruma gelmektedir. Söz konusu ortamda faaliyette bulunmanın yolu Toplam Kalite Yönetimi felsefesidir.Toplam Kalite Yönetimi felsefesi insan odaklı bir felsefedir ve işletme çalışanlarının tatmin olması önemli bir noktadır. İşletmelerde çalışanların tatmininin sağlanması konusu ile doğrudan sorumlu bölüm insan kaynakları departmanıdır. Bu nedenle insan kaynakları yöneticileri departmanın tüm işlevlerinde iş etiği kurallarına bağlı kalmalı ve bu kurallar çerçevesinde hareket etmelidir.Yöneticilerin insan kaynakları işlevlerinde etik davrandığını hisseden işgörenler o iş yerinde çalışmaktan mutluluk duyarlar, performansları artar işletmenin Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarına katılımlarının sağlanması kolaylaşır bunlara bağlı olarak da örgütsel performans yükselir. Bu bağlamda, yöneticilerin insan kaynakları işlevlerinde etik davranışları ile çalışanların toplam kalite yönetimi uygulamalarını desteklemeleri ve örgütsel performans arasında sıkı bir bağ vardır.Bu çalışma teorik ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teorik kısmın ilk bölümünde kısaca etik ve iş etiği kavramları tüm yönleriyle ele alınmış, ikinci bölümde kalite, Toplam Kalite Yönetimi kavramı ile Toplam Kalite Yönetiminin uygulamaları, üçüncü bölümde ise performans ve örgütsel performans kavramları açıklanmıştır. Uygulama kısmında da, İzmir ilinde bulunan ve toplam kalite anlayışını benimsemiş 60 adet banka şubesi yöneticisine anket yöntemi uygulanmıştır. Sorulan sorularla yöneticilerin insan kaynakları işlevlerinde etik davranmalarının, çalışanların toplam kalite yönetimi uygulamalarını desteklemelerini ve örgütsel performansı etkileyip-etkilemediği, şayet etkilediyse ne yönde etkilediği analiz edilmiş, sonuçlar tablolar halinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The success of the enterprises at the increasing competitive atmosphere with emerging fact ?globalization? contingent upon coefficients such as quality, price and velocity. At this devastating competitive atmosphere, the enterprises that offers qualified, low-cost products and services rapidly in a sufficiently diverse way, gain the vantage. The method of proceeding in aforementioned environment is the philosophy of Total Quality Management (TQM)The philosophy of Total Quality Management focuses on humanity and the employer satisfaction is vital. The department which is directly responsible for the employer satisfaction in the company is Human Resource. Therefore the human resource executives should be loyal on the rules of business ethics along the whole functions of the department and should respect to this concept.When employees perceive that the executives behave ethically in the human resource functions, they would be delighted with working in that company, their performance increases, implementing their participation to the Total Quality Management becomes easy and therefore organizational performance increases. In this context there is a strict bound among executives? behavior about human resource functions and supporting the Total Quality Management activities by employees and organizational performance.In this study there are two parts which are theoretic and practical. At the first section of the theoretic part; the entire perspectives of the concept of ethics and business ethics have been approached briefly, at the second section Total Quality Management and The Implementation of Total Quality Management; at the third section, the concepts of performance and organizational performance have been explicated. At the practical part, survey method has been implemented to the 60 bank branches which are in İzmir and appropriated the Total Quality approach. It has been analyzed with the questionnaire; if it has affected the employees? support about Total Quality Management Implementation and the organizational performance or not, when the executives behave ethically in the human resource functions; if it has, on which direction it has affected and then the results have been evaluated on tables.