Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde (KOBİ) toplam kalite yönetimi (TKY) kritik faktörlerinin örgütsel performans üzerine etkileri: İzmir ilindeki gıda işletmelerinde bir uygulama
The effects of the critical factors of total quality management (TQM) in small and medium enterprises (SMES) on organizational performance: An application on food enterprises in İzmir province
- Tez No: 257215
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ'ler, Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Performans, Örgütsel Performans, Small and Medium Sized Enterprises (SMEs), Quality, Total Quality Management, Performance, Organizational Performance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde hayata dair her şey teknoloji, globalleşme ve bilgi toplumu kavramlarından etkilenmekte, değişmekte ve gelişmektedir. Değişim rüzgârı, bilgi çağının gereği olarak, insanı merkez alan bir yönetim anlayışı olan ?Toplam Kalite Yönetimi? felsefesinin doğuşuna zemin hazırlamıştır.Şiddetli rekabet şartları, işletmelerde müşteri tatminini sağlayan temel unsur olarak kalite iyileştirmeyi ön plana çıkarmıştır. Esnek yapılarıyla, değişken müşteri ihtiyaçlarını karşılamaları bakımından büyük öneme sahip olan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)'de, bu yarışın bir sonucu olarak Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarını benimsemeye başlamışlardır.TKY'ye ilişkin kritik faktörlere önem veren ve bunları bünyesinde taşıyan KOBİ'ler üretim ve hizmette kaliteyi yakalayacak, kaliteli ürün ve hizmet bulan müşteriler tercihlerini o işletmelerden yana kullanacak, müşteri sadakati yakalanacak, satışlar artacak ve diğer işletmelere göre rekabet avantajı elde edilecektir. Bu bağlamda KOBİ'lerin, TKY'ye ilişkin başarı faktörlerini ne ölçüde taşıdıkları ile örgütsel performans arasında sıkı bir bağ vardır.Bu çalışma teorik ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teorik kısmın ilk bölümünde kısaca KOBİ'ler ve tüm yönleriyle toplam kalite yönetimi kavramı ile Toplam Kalite Yönetiminin kritik faktörleri ele alınmış, ikinci bölümde performans ve örgütsel performans kavramları açıklanmıştır. Uygulama kısmında da, İzmir ilinde bulunan ve toplam kalite anlayışını benimsemiş 100 adet restoran işletmesinin yöneticisine anket yöntemi uygulanmıştır. Sorulan sorularla toplam kalite yönetiminin, örgütsel performansı etkileyip-etkilemediği, şayet etkilediyse ne yönde etkilediği analiz edilmiş, sonuçlar tablolar halinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, everything regarding life, has been affected, has changed and developed by the concepts of globalization and knowledge based society. The wind of change, as a need of the information age has led up to the birth of the philosophy ?Total Quality Management? which is a human centered management approach.Intensive competition conditions have featured quality improvement as an essential that assures customer satisfaction for the enterprises. As a result of this competition Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) which have a great importance thanks to their flexibility and their ability to meet various customer needs, have begun to embrace Total Quality Management (TQM) activities.The SMEs that accentuate the critical factors of TQM and adopt those; would reach the quality on production and services, the customer who meets that quality on products and services would prefer those enterprises, sales would increase and the competition advantage would be gained against the competitors. In this context, there is a strict bound between to what degree the SMEs adopt the success factors of TQM and the organizational performance.In this study there are two parts which are theoretic and practical. At the first section of the theoretic part; SMEs and the entire perspectives of the concept TQM and the critical factors of TQM have been approached briefly, at the second section the concepts of performance and the organizational performance concepts have been approached. At the practical part, survey method has been implemented to the 100 restaurants which are in İzmir and appropriated the Total Quality approach. It has been analyzed with the questionnaire, if the Total Quality Management has affected the organizational performance or not; if it has, on which direction it has affected, the results have been evaluated on tables.