Banka kredilerinin ekonomik büyümeye etkisi: İller bazında yakınsama analizi
Effects of bank credit to the economic growth: Convergence analysis on the basis of provinces
  1. Tez No: 257229
  2. Yazar: KENAN TUNCER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ÇELEBİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Solow-Swan, Banka Kredileri, Yakınsama, Solow-Swan, Bank Credit, Convergence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
1900'lerin başından itibaren ekonomik büyüme ilgi konusu olmuştur. Ekonomik büyümenin nasıl sağlanacağına yönelik bilim adamları çeşitli görüşler belirtip, ekonomik büyüme ile ilgili teorilerin gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Finansal piyasalar ve ekonomik büyüme ilişkisini açıklamaya yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Finansal piyasalarla ekonomik büyüme arasında, kimi çalışmalar tek yönlü kimi çalışmalar ise çift yönlü ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca banka kredileri ve ekonomik büyüme ilişkisi üzerine çalışmalar da mevcuttur.Bu çalışmanın birinci bölümünde; modern büyüme modellerinden olan ve Neo-Klasik büyüme modeliyle özdeşleşen Solow modeli ayrıntılı bir şekilde irdelenmiştir. Solow büyüme modelinin en önemli çıktısı niteliğinde olan yakınsama hipotezi de detaylı olarak anlatılmıştır.İkinci bölüm; finansal piyasa türlerini ve finansal kredileri analiz etmektedir. Bu bölümde finansal piyasalar, finansal piyasa türleri, aracılar ve araçlar kısaca anlatılmıştır. Ayrıca finansal piyasalarla reel sektörü arasındaki ilişkiyi sağlayan kredilerin türleri anlatılmıştır. Banka kredileri ile ekonomik büyüme ilişkisi üzerine yapılan çalışmalara yer verilmiştir.Son bölümde ise yakınsama analizi yapılmıştır. Mutlak (ß) beta ve koşullu (ß) beta sınanmıştır. 1993?2001 dönemleri mevcut 76 il için yapılan regresyon analizinde mutlak (ß) beta yakınsamasına ulaşılmıştır. Ancak 76 il için koşullu (ß) Beta yakınsaması, söz konusu değildir. Kamu ve özel sektör banka kredileri için koşullu (ß) beta yakınsamasına etkileri bulunmamaktadır. Bu bölümde 76 il arasında sigma (?) yakınsamasına ulaşılmıştır. Mevcut 76 ilin gelir dağılımı düzelmiştir. Yedi coğrafi bölgeler arasında sigma (?) yakınsaması mevcut değildir. Bu bölgeler arasında ıraksama tespit edilmiştir. Ayrıca bölge içi sigma (?) yakınsaması analizinde sadece Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illeri arasında yakınsamanın geçekleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
From the beginning of 1900, economic growth has been the subject of interest. How scientists for economic growth right by offering various opinions and ideas about economic growth contributed in the development of the theory. Many studies aimed to explain the relationship between financial markets and economic growth. As a result of these studies between economic growth and financial markets, who works one way, some studies have concluded that the two-way relationship. In addition, bank loans and economic growth on the working relationship is also available.The first part of this study; modern and neo-classical growth model which is one the Solow growth model is identified with the model was discussed in a detailed manner. Solow growth model in which the most important quality output convergence hypothesis are also described in detail.The second section is related to financial markets and financial credits. Financial markets, financial market types, agents and tools are briefly described Relationship between the real sector in financial markets that provide loans and loan types that are explained. Bank loans and economic growth has been included in the studies on the relationship.Convergence analysis made in the last chapter. Absolute (ß) beta and conditional (ß) beta have been tested. Available in 76 provinces for the period 1993-2001 in the regression analysis absolute (ß) beta of convergence has been reached. But for the 76 provinces in the conditional (ß) beta convergence, it is not. Public and private sector banks for their loans conditional (ß) beta convergence in the convergence does not have any influence. Among 76 provinces in this section sigma (?) to convergence was reached. Income distribution has improved the existing 76 provinces. Seven geographical regions between the sigma (?) convergences are not available. This divergence between the regions has been identified. Also within the region of the sigma (?) convergence in the analysis only among the Mediterranean province of Eastern Anatolia and Southeastern Anatolia becomes truly convergence was seen.