The 'Fool' as character in Renaissance Literature
Rönesans döneminde soytarı karakteri
- Tez No: 257230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TATİANA GOLBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cervantes, Delilik, Erasmus, Rönesans, Soytarı, Tiyatro, WilliamShakespeare, Cervantes, Erasmus, Fool, Renaissance, Theatre, William Shakespeare
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Soytarı, komik oyun karakterinin ve komik olanın ana tipini oluşturan, insanınvaroluş ikilemini ve tuhaflığını, güçsüzlüğünü ve zayıf özelliklerini, trajik kadersizliğini veşansını, iç gereksinimlerini ve katı yaşamsal gerçekleri açık bir biçimde ortaya koyan edebibir karakterdir. Soytarı, saçma karşıtlıklarla oynar, özgür özlemleri dile getirir, eğlendirir,güldürür, acı alay uyandırır. Soytarı, işlek zekâsı, konuşma ve yanıtlama gücü, dolantılarıçözme yeteneği, yerinde duramaz yaradılışıyla tüm edebi akımlar içerisinde kendine bir yeredinmeyi başarabilmiş bir edebi karakterdir.İlk bölüm soytarı karakterinin, Orta Çağ skolâstik düşünce yapısı altında nasılkarşılandığını ve ne çeşit değişikliklere uğrayıp Rönesans döneminin aydınlık ve özgüranlayışına kadar geldiğini örnekler vererek anlatmaktadır.İkinci bölüm soytarı karakterinin Rönesans dönemi eserlerinde incelenmesiniiçermektedir. Erasmus'un The Praise of Folly, Cervantes'in Don Quixote ve Shakespeare'ninAs You Like It ve King Lear adlı eserlerinin karşılaştırmalarını, dönemin düşünce yapılarınıneserleri etkileyişi, soyarı karakterinin bu eserlere nasıl dahil olduğunu ve bunların o gününeleştirmenleri ve yazarları tarafından değerlendirilmesi bu bölümün temelini oluşturur.Sonuç kısmı ise, ikinci bölümde yazılan eserlerin ve bunları yazan yazarlarınbirbirleriyle olan benzerliklerinin ve ayrıldıkları noktaların ortaya koyulduğu sonuçbölümüdür.
Özet (Çeviri)
The fool, who forms the basis of the comic deed and the comic character of the play,obviously displays the human?s discordance of existence, his failure and lower abilities, theirtragical and unlucky destiny, and their inner will. The fool, plays against to nonsensecontrasts, he depicts the freewill, entertains, makes people to think, even force to think, raisesa bitter satire. The fool comes front with his sharp wit, his ability to deliver speech, hisrestless disposition and his ability of solving the complicated situations.Foolery is a philosophy and also a profession. The fool, who wears arrayed andimposing motley, a special clothe, is a professional fool. There are a lot of inner conflict within them due to the distinction between the profession and philosophy. The fool profession isto form amusement. His philosophy wants from him to say the actual and vanish the myths. Ifa fool knows the fact that he is the artificial fool and knows that with his cunning wit, he ispretending as a natural fool and with this power he could be able to say the truth, he will beregarded as a witty fool. Whereas, if a fool accepts the truth that he is under the constructionof a king, he would be away from being the actual fool and be only a servant. Therefore, afool has to make to fool the others otherwise he won?t be the fool himself.