The theme of alienation in Ernest Hemingway's The Sun Also Rises
Ernest Hemingway'ın The Sun Also Rises Adlı eserindeki yabancılaşma teması
  1. Tez No: 257228
  2. Yazar: SEZGİ ÖZTOP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TATİANA GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Ernest Hemingway, Lost Generation, hiçlik, Alienation, Ernest Hemingway, Lost Generation, nothingness
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezin temel amacı, Ernest Hemingway'ın The Sun Also Rises adlı eserindeki yabancılaşma teması ile bu temanın kendisini eserde biçimsel ve tematik olarak nasıl gösterdiği arasındaki ilişkiyi incelemektir.Bu tezin kuramsal bölümü, yabancılaşma kavramının anlamı ve kullanımının çok boyutlu tanımını olabildiğince çok alanda tanıtmıştır. Özellikle varoluşçuluk felsefesinin yayılması ve moderleşmenin etkileri, dayatmaları, dikteleri, ve kurumlarıyla beraber yabancılaşma kavramının kaynağı olarak düşünülmektedir. Böylece, yabancılaşma kavramı, farklı boyutlarıyla beraber ?köksüzlük?, ?güçsüzlük?, ?kuralsızlık?, ?anlamsızlık? gibi, 20. yüzyılda edebiyatın temel temalarından biri haline gelmiştir.Bir sonraki bölümde, Hemingway'ın eserinde yabancılaşma temasını geliştirirken kullandığı ?Lost Generation? ve ?Code Hero? gibi tematik unsurların tasviri ve biçimsel araç olarak kullandığı parçalı ve minimalist yazma biçimi ve eserdeki tekrar kullanımı incelenmiştir. İkinci bölümün ikinci kısmında ise, eserdeki karakterlerin, özellikle ?Jake Barnes? karakterinin topluma, Tanrı'ya ve kendine karşı yabancılaşması analiz edilmiştir.Sonuç bölümünde, gerçekçi ve anlamlı bir yaşam biçimi arayışında Hemingway'ın karakterleri insan yaşamındaki ve evrendeki amaç, düzen, anlam ve değer eksikliğiyle karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle, hiçlik olgusu karşısında, karakterler her türlü baskı altında erdemli ve şerefli yaşamaya ve fiziksel ve duygusal acıya sessizliğe gömülerek katlanmaya çabalarlar.
Özet (Çeviri)
The main interest of this thesis is to examine the relationship between the theme of alienation and how it is manifested itself stylistically and thematically in Ernest Hemingway?s The Sun Also Rises.The theoretical part of this thesis introduces the concept of alienation through multi-perspective description of its meanings and uses within as many disciplines as possible. Especially the sprawl of Existentialism and modernization with its impacts, impositions, dictations, and institutions are considered to be the source of alienation. In this way, together with various manifestations of alienation such as ?rootlessness?, ?powerlessness?, ?normlessness?, ?meaninlessness?, alienation has become one of the major themes of literature in the twentieth century. (Seeman 1959, p.790)In the following chapter, the thematic patterns such as the depiction of ?Lost Generation? and ?code hero? and the stylistic devices such as cubist and fragmentary writing style and the use of repetition Hemingway uses throughout the novel while developing the theme have been examined. In the second part of Chapter II, the characters?, particularly Jake Barnes?s alienation from society, God, and self have been analyzed.In the conclusion part, in the searh for authentic way of life, Hemingway?s alienated characters confront with the absence of purpose, order, meaning, and value in the universe and in human life. Thus, in the face of nothingness, characters struggle to live gracefully under pressure and endure physical and emotional pain in silence.