Veri zarflama analizi ile il özel idarelerinde etkinlik ölçümü
Efficiency measurement in provincial special administrations using data envelopment analysis
  1. Tez No: 257231
  2. Yazar: İBRAHİM YAZGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER AKKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Etkinlik Ölçüm Yöntemleri, Veri Zarflama Analizi, İl Özel İdareleri, Efficiency, Efficiency Measurement Methods, Data Envelopment Analysis, Provincial Special Administrations
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki İl Özel İdarelerinin etkinliğini veri zarflama analizi ile ölçmektir. İl Özel İdareleri, Devlet görevlerinden bir kısmını mali gücü oranında mahalli olarak yerine getirmeye çalışan yerel yönetim kuruluşlarıdır.Etkinlik ölçümünde yaygın olarak kullanılan Veri Zarflama Analizi (VZA), aynı tür girdiler kullanarak aynı tür çıktıları üreten ve birbirlerine benzer ekonomik karar birimlerinin karşılaştırmalı ?etkinliklerinin? ölçülmesi amacıyla geliştirilmiş parametrik olmayan bir yöntemdir.Bu çalışmada; Türkiye'deki İl Özel İdarelerinin etkinliği Veri Zarflama Analizi ile ölçülmüş, etkin olan ve olmayan İl Özel İdareleri belirlenmiş ve etkin olmayan il özel idareleri için iyileştirmeye yönelik önerilerde bulunulmuştur. Etkinlik ölçümü; içme suyu hizmetleri modeli, mali model, ruhsat ve denetim hizmetleri modeli ve yol hizmetleri modeli olmak üzere dört farklı model oluşturularak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre içme suyu hizmetleri modelinde 10 İl Özel İdaresi etkin çıkmış, 60 İl Özel İdaresi etkin çıkmamış, mali modelde 12 İl Özel İdaresi etkin çıkmış, 66 İl Özel İdaresi etkin çıkmamış, ruhsat ve denetim hizmetleri modelinde 4 İl Özel İdaresi etkin çıkmış, 69 İl Özel İdaresi etkin çıkmamış ve yol hizmetleri modelinde 9 İl Özel İdaresi etkin çıkmış, 67 İl Özel İdaresi ise etkin çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to measure efficiency of the Provincial Special Administrations in Turkey using data envelopment analysis. Provincial Special Administrations are local administration institutions that locally attempts to fulfill some duties of State in the rate of its financial power and that performs duty.Data Envelopment Analysis (DEA) that is widely used in efficiency measurement is a non-parametrical method that produces the same kinds of outputs using the same kinds of inputs and that was developed to comparatively measure ?efficiencies? of similar economic decision units.In this study; efficiency of the Provincial Special Administrations in Turkey was measured using data envelopment analysis; efficient and inefficient provincial special administrations were determined and some suggestions were made for the improvement of inefficient provincial special administrations. Efficiency measurement was performed by creating four different models; drinking water services model, financial model, license and supervision services model and road services model. According to the analysis results, in the drinking water services model, 10 provincial special administrations were found to be efficient, but 60 provincial special administrations were found to be inefficient; 12 provincial special administrations were found to be efficient, but 66 provincial special administrations was found to be inefficient in the financial model; in the license and supervision services model 4 provincial special administrations were found to be efficient, but 69 provincial special administrations were found to be inefficient, in the financial model, 12 provincial special administrations were found to be efficient, but in the road services model, 9 provincial special administrations were found to be inefficient; 67 provincial special administrations were found to be efficient.