Sağlık Bakanlığı,üniversite ve özel hastanelerin yataklı birimlerinde görev yapan hemşirelerin iş tatminlerinin karşılaştırılması
Comparison of nurses' job satisfaction who work in the units of Ministry of Health,university and private hospitals
  1. Tez No: 257232
  2. Yazar: BURÇİN DANACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.BÜLENT TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, İşletme, Hospitals, Nursing, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Hemşireler, Sağlık Bakanlığı, Üniversite, Özel Hastaneler, Job Satisfaction, Nurses, Ministry Of Health, University, Private
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı yönetim, yoğunluk, büyüklük, idari ve mali yapıya sahip Sağlık Bakanlığı, üniversite ve özel hastanelerde çalışan hemşirelerin iş tatmin düzeylerini karşılaştırarak farklılığa neden olan boyutları saptamaktır. İş tatmini hemşirelerin işlerine yönelik geliştirdikleri olumlu duygu ve düşünceleri ifade etmektedir. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde sağlık hizmetleri, hastaneler ve hemşirelik hizmetlerinin örgütsel yapısı; ikinci bölümde iş tatmininin kuramsal çerçevesi ve hemşirelerin iş tatmini literatür taraması yoluyla açıklanmıştır.Çalışmanın son bölümünde Sağlık Bakanlığı, üniversite ve özel hastanelerin yataklı birimlerinde görev yapan hemşirelerin iş tatminlerinin karşılaştırılması için; Eskişehir ilinde yataklı tedavi hizmeti veren bir üniversite, Sağlık Bakanlığı'na bağlı iki devlet hastanesi ve iki özel hastanede görev yapan 596 hemşireye yönelik bir anket uygulaması yer almaktadır. Anket uygulaması çerçevesinde hemşirelerin iş tatmin düzeyleri Minnesota İş Tatmin ölçeğinde yer alan iş ve çevre koşullarına ait yirmi madde tüm alt faktörler dikkate alınarak incelenmiştir.Elde edilen bulgular ışığında yataklı birimlerde görev yapan hemşirelerin iş tatminlerinin alt faktörlerde kurum statülerine ve demografik özelliklere göre farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Kurum statülerine göre tanınma, yaratıcılık, çalışma arkadaşları, güvence, başarı faktörleri dışındaki tüm faktörlerin istatistiksel olarak Sağlık Bakanlığı, üniversite ve özel hastanelerde çalışan hemşirelerin iş tatmin düzeylerinde farka neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalıştıkları hastaneyi seçme şansları olsa araştırmaya katılan hemşireler % 85,9 oranında Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görev yapmak istemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to decide on the dimensions that cause the differences, by comparing the job satisfaction of the nurses who work in the units of ministry of health, university and private hospitals, which have different management, levels of workload, largeness, administrational and financial body. Job satisfaction means the nurse's positive attitudes and ideas that they have developed about their job. So, in the first part of the study, the organizational body of the health services, hospitals, and nursing services; in the second part, theoretical framework for job satisfaction and nurses? job satisfaction explained by the way of literature scanning.In the final part of the study a survey application about 596 nurses who work in a university, in two state hospitals and in two private hospitals bound to the Ministry of Health which provide sleeping treatment services included. In the frame of survey application, the nurses? job satisfaction levels are analyzed considering the 20 items and all the sub factors about job and environment conditions that are included in Minnesota Job Satisfaction Scale.With the light of the findings, it was found that the job satisfaction levels of nurses who work in the units differ in sub factors according to the Institution status and demographical features. It has been concluded that all the factors except for being known, creativity, colleagues, security and success factors according to the Institution status cause differences in the job satisfaction levels of nurses who work for Ministry of Health, University and private hospitals. Besides,% 85,9 of the nurses participating the survey wants to work in hospitals of Ministry of Health if they had the opportunity to choose.