İşgören güçlendirmenin örgütsel bağlılığa etkisi ve bir uygulama
The effect of employee empowerment on organizational commitment and an aplication
- Tez No: 257233
- Danışmanlar: PROF. DR. M.BÜLENT TOKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşgören Güçlendirme, Örgütsel Bağlılık, Employee Empowerment, Organizational Commitment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Sürekli değişimin yaşandığı ve yeniliklerin ortaya çıktığı günümüzde, örgütlerin birbirlerine üstünlük sağlamada rekabet avantajı olarak kullanabilecekleri işgören güçlendirme uygulamalarının önemi giderek artmaya başlamıştır. İşgörenin işi ile ilgili yetki ve sorumluluk alması, işle ilgili kararları kendisinin verebilmesi yani güçlendirilmesi ile örgütsel verimliliğin ve etkinliğin arttırılması amaçlanmaktadır. İşgören güçlendirme ve örgütsel bağlılık kavramlarının temelinde işgörenin işi ve örgütüyle özdeşleşerek, örgütün amaç ve hedefleri ile kendi amaç ve hedeflerini uyumlaştırması bulunmaktadır. İşgören güçlendirmenin örgütsel bağlılığı etkileyerek örgütsel başarı ve etkinliğin artacağı böylece hizmet kalitesinin yükselmesiyle birlikte rekabet üstünlüğünün sağlanacağı düşünülmektedir. Bu nedenle emek yoğun örgütler içerisinde yer alan sağlık örgütlerinde de işgören güçlendirme uygulamalarının varlığı ve örgütsel bağlılık ile ilişkisinin olup olmadığının tespiti önem kazanmaktadır.Bu kapsamda, gerçekleştirilen araştırmanın amacı, bir sağlık örgütü olan hastanelerdeki işgören güçlendirmenin örgütsel bağlılığa etkisinin belirlenebilmesidir. Bu amaçla, Eskişehir'deki bir üniversite hastanesindeki sağlık işgörenlerine uygulama yapılarak, işgören güçlendirmenin alt boyutlarının örgütsel bağlılığın alt boyutlarına etkisi ile işgören güçlendirmenin örgütsel bağlılığa etkisini belirlemeye yönelik araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda, işgören güçlendirmenin örgütsel bağlılık üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays there are continuous change and innovations, importance of employee empowerment increases in order to gain rivalry advantage and superiority on competitor firms. Taking authority and responsibility of employees on their jobs, making decisions themselves, namely empowering them to increase organizational productivity and effectiveness. There are employees identify themselves with their job and organization, harmonize their aims and targets with organization?s aims and targets in the concept of employee empowerment and organizational commitment. Employee empowerment affects organizational commitment so organization success and effectiveness increase, service quality increase, obtain competitive advantage. Therefore it is important that to determine if there is a relationship between employee empowerment and commitment in health organizations which are in service sector.The purpose of this research is to determine the effect of employee empowerment on organizational commitment in hospitals that are health organizations. For this purpose, a research was done in a university hospital in Eskişehir. The result of the research is there is an effect of employee empowerment on organizational commitment.