Örgütsel bağlılığın sağlanılmasında bir araç olarak personel güçlendirme
As an instrument of employee empowerment to maintain organizational commitment
  1. Tez No: 240573
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, Örgütsel Bağlılık, Employee Empowerment, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
İnsan kaynakları yönetim bilimi konusunda yapılan çalışmalar, insan öğesine odaklanmış ve bu çalışmalarda işgören sıfatıyla insanın kalitesinin, gücünün ve verimliliğin hangi ölçütlerde olması gerektiği sorgulanmıştır. Personel güçlendirme bu gayretlerin sonucu olarak ortaya çıkmış ve işletmelerin gözden kaçıramayacakları bir kavram olmuştur.Güçlendirme çalışanlarla gücün paylaşılması sürecidir, böylece onların işlerini yapmadaki yetenekleri ve inançları üzerindeki özgüvenleri geliştirilerek, örgütün amaçlarına ulaşmada etkili katılımcıların olması sağlanacaktır.İşgörenin örgüte karşı olan sadakat hali ve çalıştığı örgütün başarılı olabilmesi için gösterdiği çaba olarak tanımlanan örgütsel bağlılık, işgörenin çalıştığı örgüte karşı hissettiği bağın gücünü ifade etmektedir.Bir örgütteki işgörenlerin ortak hedeflere yöneltilerek, yardımlaşma, paylaşma, yetiştirme, eğitme, çalışma ortamında esneklik sağlama ve takım çalışması yolu ile karar verme yetkilerini artırarak, personel güçlendirme çabaları anlam bulacak ve işgörenlerin örgütsel bağlılıklarınının yükselmesi sağlanacaktır.Bu çalışmanın amacı işgörenlerin örgütsel bağlılıklarının sağlanılmasında personel güçlendirmenin önemi vurgulanmaktadır. Bu doğrultuda, personel güçlendirme ile örgütsel bağlılık kavramları hakkında bilgilendirme yapılarak bu iki kavram arasındaki ilişki ele alınacaktır.Çalışmada, personel güçlendirmenin, örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi Karaman Defterdarlığı personeli üzerinde bir uygulama yapılarak, ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda, personel güçlendirmenin, örgütsel bağlılık üzerinde etkisi olduğu, güçlendirme çabalarının, örgütsel bağlılığı artırma çabalarına katkısının yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The studies made about the administration science of human resources are basically focused on human being and in these studies, it had been examined that at which level of the quality, the power and the efficiency of human, named as employee, are should be. Employee empowerment had occurred as a result of these efforts and it became an important concept that companies have to take into account.Empowerment is the process of sharing power with employees, thereby enhancing their confidence in their ability to perform their jobs and their belief that they become influential contributors to the organization?s goal attainment.Organizational commitment, described as the loyalty of employee to the organization and the effort to make that organization successful, is expressed as the feeling of power of connection between employee and organization that he/she works for. Employee empowerment is going to be very meaningful with increasing the ability of sharing, training, giving decisions with team work and working together, with providing a flexible working environment, and when the employees are oriented towards a common target.The aim of this study is to point out the importance of employee empowerment to maintain the organizational commitment of employee. Using this manner, it is going to be given information about employee empowerment and organizational commitment and the relation between them.In the study, the effects of employee empowernment on organizational commitment are going to be introduced using a practical application conducted at Director of Finance of Karaman. The results of the study had proved that employee empowerment has a significant effect on organizational commitment and the efforts on empowerment have a very important role by means of increasing the efforts on organizational commitment.