Çalışanlarda çatışma çözme yöntemlerinin tükenmişlik üzerine etkisi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde bir araştırma
Solve conflict workers' burnout method and effect an investigation of the Istanbul Police Department
- Tez No: 257250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KEMAL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Demografik yapı, bireylerarası çatışmalar, çatışma çözme yöntemleri, tükenmişlik sendromu, demographic structure, interpersonal conflict, conflict resolution methods, the burnout syndrome
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın temel amacı örgütlerde aynı statüde çalışan bireyler arasındaki oluşan çatışmalarda bireylerin uygulayacağı çatışma çözümü yöntemlerinin, çalışanlarda tükenmişlik duygusu üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır.Birinci bölümde çatışma tanımı, türleri, çatışma sebepleri, olası sonuçları çatışmanın çözümü konuları ele alınmıştır.İkinci bölümde tükenmişlik tanımı ve önemi, tükenmişliğin temel nedenleri, tükenmişliği önlemek için yapılması gerekenler ve bu faktörlerin kişi ve örgütsel sonuçları, tükenmişlik modelleri konuları açıklanmıştır.Üçüncü bölümde örgütsel çatışma çözümü yöntemleri ile tükenmişlik ilişkisi incelenmiştir.Dördüncü bölümde ise çatışma çözümü yöntemlerinin tükenmişlik üzerindeki etkisini incelemek amacıyla İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan araştırma bulunmaktadır. Bu bölümde demografik özelliklerin durumu ve hipotezlere ilişkin bulgular yer almaktadır. Çatışma çözümü yöntemlerinden bütünleştirme, uyma, hükmetme, uzlaşma, kaçınma değişkenleri ile tükenmişlik düzeyinin alt boyutları arasında analizler yapılarak anlamlılık ilişkileri üzerinde saptamalar açıklanmıştır. Son olarak çatışma çözümü davranışlarının tükenmişlik üzerindeki etkisi incelenerek, çatışmanın çözümü davranışlarının ne oranda tükenmişlik üzerine etkisi olduğu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study in the same status as individuals who work in organizations that create conflict between individuals to apply methods of conflict resolution, work is to investigate the impact of those feelings of burnout.The first chapter of conflict in the definition, types and causes of conflict, the possible consequences of the conflict resolution issues are discussed.Burnout in the definition and importance of the second section, the main causes of burnout, burnout should be done to prevent people and organizational implications of these factors, burnout models have been explained.In the third section of organizational burnout associated with conflict resolution methods are investigated.In the fourth method of conflict resolution in order to examine the impact on burnout of Istanbul Police Headquarters is located in the research. This section of the demographic situation and the findings are related to the hypothesis. Integration of conflict resolution methods, compliance, domination, compromise, avoidance with variable levels of burnout among the subgroup analysis was done on the significance of relationships are described. Finally, the conflict resolution behaviors by examining their impact on burnout, conflict resolution behavior to what extent the effects of burnout are described.