Türkiye'de katılım bankaları alanında yaşanan gelişmeler ve katılım bankalarında müşteri memnuniyeti: Türkiye Finans Katılım Bankası örneği
Developments in participation banking sector in turkey and customer pleasure in participation banks: The case of Türkiye Finans Participation Bank
- Tez No: 257248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankası, Faizsiz Bankacılık, Müşteri Memnuniyeti, Özel Finans Kurumları, Participation Banking, Interest-free Banking, Customer Pleasure, Private Financial Institutions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Dünyada büyük bir gelişim trendine giren faizsiz bankacılık prensiplerinin pratiğe aktarılması konusundaki girişimler, 1970'li yıllarda düşünce aşamasından çıkıp uygulama alanı bulmaya başlamıştır. `Faizsiz Bankacılık' adı altında yaygınlaşan katılım bankaları, başlangıçta müslüman ülkelerde faaliyet gösterirken bugün tüm dünyada, tasarrufların değerlendirilmesi ihtiyacıyla gün geçtikçe önem kazanmaktadır.Türkiye'de 1983 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmasına izin verilen ve `Özel Finans Kurumu' diye adlandırılan bu kuruluşlar; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle 2006 yılından itibaren yeni adıyla `Katılım Bankaları' olarak son on yıldır büyük bir gelişme kaydetmiştir. Yapılan değişiklikle katılım bankalarının, Bankalar Kanununa tabi ve ticari bankalar ile eşit haklara sahip olmasının gelişiminde büyük etkisi vardır.Rekabetin sürekli arttığı günümüz koşullarında bankaların fark yaratabilmek ve başarılarını arttırabilmek için yoğun çalışmalarda bulunduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Modern pazarlama anlayışından yola çıkarak, bankaların başarılarını arttırabilmek için öncelikli amacı müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımaktır.Çalışmamızda katılım bankalarının dünyadaki ve Türkiye'deki gelişim sürecine değinilmiş, bu bankaların faaliyet alanları, ekonomiye katkıları ve karşılaştığı sorunlar hakkında bilgiler verilmiş ve müşteri memnuniyeti üzerine Türkiye Finans Katılım Bankası üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Anket soruları; Türkiye Finans Katılım Bankası şubelerinin bulunduğu başta Denizli ili olmak üzere; İstanbul, Bursa, Ankara, Isparta, Antalya, Manisa, Uşak, İzmir, Rize, Adıyaman, Kahramanmaraş illerinde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Initiatives, concerning transfering the principles of interest-free banking into practice which has become a major development trend around the world, began to find out areas of application from the idea-stage in the 1970s. Became widespread within the name of“interest-free banking”, Participation Banks have originally been operating in Muslim sayıries; however today all around the world these banks are gradually gaining more importance in need of evaluating the savings.These institutions, formerly named as“Private Financial Institutions”, were granted permission to be established by decree in 1983; and later on with the amendment of No.5411 Banking Law with their new name“Participation Banks”since 2006, these institutions have showed an enormous improvement in the last decade. With the amendment, Participation Banks have greatly benefited from being depended on Banking Law and having equal rights with commercial banks.In today's conditions where the competition is continually increasing, it is an inevitable fact that banks are in hard-work to make a difference and advance their success. Setting out from the concept of modern marketing, the priority aim of the banks to advance their success is to move the customer satisfaction to the highest level.In this study, evolution process of Participation Banks in the world and in Turkey is mentioned; the information is given regarding these banks' operating areas, their contributions to the economy and the problems they face with; and a survey about customer satisfaction is conducted on a Türkiye Finans Participation bank. The questionnaire is applied on the branches of Turkiye Finans Participation Bank in Denizli, Istanbul, Bursa, Ankara, Isparta, Antalya, Manisa, Usak, Izmir, Rize, Adıyaman, Kahramanmaras.