İbrâhim Gülşenî'ye ait Ma'nevî adlı eserin La'lî Mehmed Fenâî tarafından şerhi
A critique of İbrahim Gülşeni?s ?Manevi? by Lali Mehmed Fenai
- Tez No: 257327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER DEMİRBAG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şerh-i Ma'nevî-i Şerîf, Ma'nevî, İbrâhîm Gülşenî, La'lî Mehmed Fenâî, Gülşenîlik, Mevlânâ, Mesnevî, Şerh Geleneği, Sharh-i Ma?navi-i Shareef, Ma?navi, İbrahim Gulşeni, La?li Mehmed Fenai, Gulshaniyyah, Mevlana, Mesnevi, Traditon of critisism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Türk Tasavvuf Edebiyatında çok mühim bir yere sahip olan Gülşeniyye tarikatı kurucu İbrâhîm Gülşenî, tarikatı ve yetiştirdiği müridler dışında, Mevlânâ'nın Mesnevî'sine nazire olarak yazdığı kırk bin beyitlik Ma'nevî isimli mesnevisiyle tanınır. İbrâhîm Gülşenî'nin Farsça yazdığı bu mesnevinin ilk beş yüz altmış iki beytini şerh eden La'lî Mehmed Fenâî, İbrâhîm Gülşenî'nin halifesi olup, bu şerhinde gerek teknik gerekse de içerik açısından klasik şerh metodunun özelliklerini göstermiştir. Klasik Türk Edebiyatındaki şerh kavramı ve kullanımı ile ilgili çerçeve çizildikten sonra bu şerh edisyon kritik yöntemiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ibrahim Gülşeni, the founder of the Gülşeniyye sufi tariqah, who has a very important place in the Turkish Sufi Literature, is known for his fourty thousand couplet ouvre, know as Ma?nevi, which is compared to Mevlana?s Mesnevi. A caliph of Gülşeni, La?li Mehmed Fenai, who critiqued five hundred sixty two couplets of his ouvre, which is written in Persian, displays feutures of both technic and content of the classical critisism method in this critique. This critique is analized with ?edition critique? method after the frame for the notion of critique and its usage in Turkish Classical Literature is drawn.