Yetişkin eğitimi kurslarına devam eden kadın kursiyerlerin teknoloji okuryazarlığı eğitim ihtiyacını belirleme
Analysing the technology literacy education needs of female trainees who attend the adult education courses
  1. Tez No: 257349
  2. Yazar: NUR CANBAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. R.CENGİZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Okuryazarlığı, Yetişkin Eğitimi, Technology Literacy, Adult Education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı; yetişkin eğitimi kurslarına katılan kadın kursiyerlerin teknoloji okuryazarlığı eğitim ihtiyacını belirlemektir. Bu temel amaç çerçevesinde, yetişkin eğitimi kurslarına katılan kadın kursiyerlerin teknoloji okuryazarlığının yetenek yani teknolojiyi kullanabilme boyutu araştırılmıştır. Kadın kursiyerlerin teknoloji okuryazarlığına olan eğitim ihtiyacı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçları eğitim durumu, yaş, çalışma durumu, sosyo ekonomik durum, medeni durum, bilgisayara sahip olma, elektronik ileti adresine sahip olma, cep telefonuna sahip olma, ATM kartına sahip olma ve ev teknolojilerine sahip olma değişkenlerine göre de incelenmiştir.Bu araştırmanın çalışma evreni 2008-2009 eğitim öğretim yılında Çanakkale İli sınırları içinde bulunan Halk Eğitim Merkezleri'nde kursiyer olan yetişkin kadınlar oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini küme ve rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 413 kursiyer oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket araştırmacı tarafından ilgili literatür incelenerek, yapılan araştırmalar taranarak ve uzman görüşleri alınarak geliştirilmiştir. Ölçme aracının ön uygulaması Halk Eğitim Merkezi'ndeki makine nakışı kursunda yapılmış ve güvenirliği uygun bulunmuştur.Araştırma sonucunda kursiyerlerin yüzde 56,9'unun 31- 40 ve 41 -50 yaş aralığında olduğu, yüzde 42,4'nin aylık gelirinin 501-1000 TL arasında olduğu, yüzde 33,2'sinin ilkokul mezunu olduğu, yüzde 57,1' inin ise ev hanımı olduğu görülmektedir. Kursiyerlerin yüzde 74,6'sının evinde bilgisayar bulunmaktadır. Yüzde 94,9'unun cep telefonuna sahibi olduğu, yüzde 64,6'sının ATM kartına sahip olduğu ve yüzde 43,3'ünün ise elektronik ileti adresine sahip olduğu görülmektedir. Ev teknolojilerinin kullanımda kadın kursiyerlerin kendilerini başarılı gördükleri saptanmıştır. Bilgisayar kullanımı, cep telefonu kullanımı ve ATM kullanımında ise 50 yaş ve üzeri kursiyerlerin, ev hanımı olan kursiyerlerin ve ilkokulu mezunu ve aylık geliri 500 TL ve altında olan kursiyerlerin kendilerini başarısız gördükleri ve diğer kursiyerlere göre teknoloji okuryazarlığı eğitime daha çok ihtiyaç duydukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine educational need in the area of technology literacy of the women who attends adult education courses.In the frame of this main purpose, the ability to use technology of the women who attended adult education courses was analysed. Education need in the area of technology literacy of women trainees have been tried to determine. Research results were also analysed according to parameters such as educational status, age, work status, social-economical status, maritial status, computer ownership, e-mail ownership, mobile phone ownership, ATM card ownership and home technologies ownership (washing machine, oven, microwave oven, DVD/VCD, digital camera, kettle, air conditioner, food processor).The sample space of this study consists of the adult women who were trainees in Halk Eğitim Merkezi in the borders of Çanakkale province in the educational year of 2008-2009. Study space was constructed by cluster and random sampling method with the number of 413 women trainees. The survey used as data gathering tool in the study was developed by the researcher by studying the related references, scanning previously made studies and quoting expert views. Preliminary application of measurement tool was done in Halk Eğitim Merkezi machine embroidery course and it was certified as reliable.As the result of the study, it was found that 56.9% of trainees were between 31-40 or 41-50 ages, 42.4% earned 501-1000 TL per month, educational status of 33.2% was primary school, 57.1% was housewives. %74.6 of trainees had computer in their homes, 94.9% had mobile phone, 64.6% had ATM card and 43.4% had an e-mail address. The trainees who are over 50 ages or are housewives or are primary school graduates needed technology literacy education in the area of computer, mobile phone and ATM usage more than other age groups and higher educational groups.