Belediye hizmetlerine gönüllü katılım: Çanakkale ili örneği
Volunteer participation to the municipal services ; example in Çanakkale province
- Tez No: 257350
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT PALABIYIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
 - Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediye, Yerel Hizmet Sunumu, Gönüllü Katılım, Municipal administrations, Municipality, Providing Public Services, Voluntary Participation
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yerel yönetimler yerel kamusal hizmetleri üreten ve bununla birlikte katılım, temsil gibi demokratik değerlerin de hayata geçişinde ilk basamak görevi gören halka en yakın idari birimlerdir. Belediyeler yerel hizmet sunumuyla halkın talep, istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırlar. Bunu yerine getirirken belli yöntemler kullanırlar. Belediye hizmetlerine gönüllü katılım da yerel halka hizmet sunmada kullanılan yöntemler arasında bir alternatiftir. Gönüllülük; aslında sivil toplumun oluşumuna kaynaklık eden bir kavramdır. Gönüllülük sahip olunan gücün, zamanın, bilginin, yeteneğin ve deneyimin Sivil Toplum Kuruluşu'nun olağan veya proje bazındaki çalışmaları için sunulması ve bunun karşılığında parasal kazanç beklentisi taşınmaması olarak tanımlanmaktadır. Hizmetlere gönüllü katılım ile bireylerin topluma katkıda bulunabilmesi, var olan problemlerin çözümünde yer alabilmesi, kendini ifade edebilmesi, ekip çalışmasının parçası olabilmesi, tek başına yapamadıklarını bir örgüt içinde yapabilmesi ve kendini geliştirmesi gerçekleşmektedir. Ülkemizde yerel yönetim hizmetlerine katılım konusu 5393 sayılı Belediye Kanununun 77. maddesinde ve 5360 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 65. maddesinde düzenlemiştir. Bu düzenlemelerin devamında İçişleri Bakanlığı tarafından 09.10.2005 tarihinde İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği çıkarılmıştır. Belediye hizmetlerine gönüllü katılım konusundaki hukuki dayanağa göre bu çalışmada Çanakkale ili örneğinde Çanakkale Belediyesi ve 11 ilçe belediyesinde gerçekleştirilen çalışma sonucunda, belediye görevlilerinin konu hakkındaki görüşlerinin ve belediyelerde hizmetlere gönüllü katılım uygulamalarının ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Municipal administrations are the closest administrative units to the people which utilize the public services and additionally they are the first step for the democratic participation. Municipalities perform to meet the people?s demands, requests and needs by providing local services. They maintain local services with using certain methods. Voluntary participation for the municipal services is an alternative method which is used to provide certain services for the people. Voluntariness is mainly the key concept to make up the civil society. Voluntariness can be defined as using the power, time, knowledge, ability and experience for the projects or just for the regular activities of The Civil Society Organization. And normally it means no financial gain for these voluntary actions. Upon with the voluntary participation, individuals can contribute, taking part in the solutions, expressing themselves, being a part of the teamwork, gaining achievements which may not be possible by oneself and self improvement. In our country voluntary participation for the municipal services has been arranged with the 5393 Municipality Law article 77. and 5302 Special Provincial Administration Law article 65, following these regulations Ministry of Internal Affairs declared the Voluntary Participation Regulation for the voluntary participations to the Municipal Services and Special Provincial Administrations. Our aim is to discover the views of Municipality staff and to indicate the voluntary participation examples in Çanakkale and 11 county municipalities, comprising this legal basis.