97 numaralı Mühimme Defterinin transkripsiyonu (hicri 1090?1092/miladi 1679?1681)
Transcription of the 97 numbered Mühimme Book (moon calendar 1090-1092 / 1679-1681 bc of)
  1. Tez No: 257396
  2. Yazar: ABDULVAHİT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mühimme, sefer hazırlığı, zahire temini, kale ve köprü yapımı ve tamiri, Mühimme, expedition preparation, grain supply, castle and bridge construction and repair
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Mühimme Defterleri; Divân-ı Hümâyûn'da görüşülüp alınan kararların önemli olanları için yazılan fermân ve namelerin kaydedilmeleriyle ortaya çıkmış bir defter serisidir. 97 Numaralı Mühimme Defteri, Divândan çıkan 210 kararın bir suretinin kaydedildiği defter olması açısından tarih araştırmaları için çok önemli kaynaktır. Çünkü Osmanlı Devleti'nin Hicri 1090?1092/Miladi 1679?1681 yıllarındaki idari ve askeri organlarının yapısı, siyasi konumu, içtimai ve iktisadi yansımaları bu defterde görülebilmektedir.Bu çalışmamız Osmanlı Devletinin Divân-ı Hümâyun Teşkilatı ve Mühimme Defterleri hakkında genel bilgiler, transkripsiyon, özet, ve dizin kısmından oluşmaktadır. Tahlil, şekil ve muhteva yönünden ikiye ayrılmış; şekil yönü, defterin fiziki durumu ve dili; muhtevası ise defterde anlatılanların kısa açıklâmaları şeklindedir. Hükümler Osmanlı alfabesinden Latin alfabesine çevrilmiş ve dil sadeleştirilerek günümüz Türkçesine özetlenmiştir. Çalışmanın sonuna ayrıntılı bir dizin eklenmiş ve defterin orijinalinden bir iki belge de ekler kısmına konmuştur.Üzerinde çalıştığımız; 97 Numaralı Mühimme Defterindeki hükümlerin çoğunun sefer hazırlığı ve sefer için gerekli olan mühimmatın temini ve belirlenen yerlerde hazır ve amade edilmesi; vergilerin tahsîli, vakıflar, idari taksimat, gümrük işlemleri, tayinler, küçük çaplı eşkıyalık olayları, şer`i davaların görülmesine müteallik hükümler; çeşitli vergiler ve vergilerin toplanması, tayin, halk arasındaki anlaşmazlıklar, boğma, katl, zehirleme olayları, vakıf ve vakıf arazileri, gümrüklere gelen mallar, elçilerin karşılanması, dirlik tevcihi, dolandırıcılık, Çehrin seferi, yağma ve esir gibi; idari, askeri, siyasi, içtimai ve iktisadi konuları içermektedir.
Özet (Çeviri)
Mühimme Notebooks are a series of Notebooks composing of imperial edicts and declarations that were written for important decisions made by Divan-ı Humayun (Grand Council of State).Mühimme Notebook Number 97 is a very important source for historical studies as it was the record book where the copies of 210 decisions of the council were kept. The structure of administrative and military organs, political position, social and economical reflections of the empire between (1090-1092 moon calendar) 1679 and 1681 can be seen in this Notebook.This study consists of general information, transcription, abstract, and index about the organization of the Ottoman Empire?s Grand Council of State and Mühimme Notebooks. Analysis is separated into two in terms of form and content, the former is related with physical status and language of the notebook and the latter is a summary of the descriptions mentioned in the book. Decisions have been translated into the Latin alphabet from the Ottoman alphabet, and the language has been simplified enabling summary in Turkish. A detailed directory has been added to the end of the study, in addition, two documents from the original Notebook have been placed to the appendix.Mühimme Notebook Number 97, which we are analyzing, consists decisions mostly about administrative, military, political, and economic issues like military expeditions, preparation and provision of ammunition and supplies at the defined location, collection of taxes, foundations, administrative divisions, customs procedures, small-scale banditry incidents, decisions about religious courts, public disagreements, drowning, murder and poisoning incidents, land of the foundations, goods to customs, meeting the ambassadors, fraud, plunder and captives.