İzmir ili devlet ve üniversite hastanelerinde verimlilik ve etkinlik analizi (veri zarflama analizine dayalı bir uygulama)
The efficiency and productivity analysis of public and university hospitals in İzmir (an application of data envelopment analysis)
- Tez No: 257491
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL DELİKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göreceli Etkinlik, Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Technical Efficiency, Productivity, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada İzmir'de faaliyet gösteren devlet ve üniversite hastanelerinin göreceli hizmet performansları incelenmektedir. Çalışma, yatay verilere (2006) dayalı olup askeri ve özel hastaneler dışındaki devlet ve üniversite hastanelerini kapsamaktadır.Hastanelerin kaynak kullanım etkinliğine dayalı performans ölçümü Veri Zarflama Analizi (VZA) yaklaşımına göre yapılmıştır. Veri zarflama analizi parametrik olmayan ve doğrusal programlama yöntemlerini içeren bir analizdir. VZA; benzer girdileri kullanarak, benzer çıktıları üreten karar verme birimlerinin göreceli teknik verimlilik düzeylerini ölçmede son zamanlarda yaygın olarak kullanılan parametrik olmayan bir tekniktir.Performans değerlendirmesi yapılırken; Veri Zarflama Analizi'nin sunduğu imkanlar çerçevesinde ayrı ayrı modeller kullanılarak ölçeğe göre sabit ve değişken getiri durumlarına göre hastaneler değerlendirilmiştir. Performans değerlendirmesinde; hastanelere ait uzman ve pratisyen hekim sayıları ve yatak sayısı gibi değişkenler girdi olarak kullanılmış, poliklinikte tedavi gören hasta sayısı, yapılan ameliyat sayısı ve taburcu olan hasta sayısı gibi değişkenler de çıktı olarak kullanılmıştır.Bu çalışma ile hastane düzeyinde kaynak kullanım etkinliği ve performans ölçümü yapılarak, birimlerin sağlık hizmeti sunmadaki performanslarının (etkinliklerinin) ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda elde edilecek bulgular sağlık sektörüne ilişkin politika yapımında yol gösterici olacağı varsayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to measure comparative technical efficiency of the Ministry of Health Public State Hospitals and University Hospitals in Izmir and to examine the sources and magnitute of hospital inefficiencyInorder to examine the relative technical efficiency of hospitals included in the study; Data Envelopment Analysis technique, a frontier approach, was utilized using a variety of input and output variables that were considered to adequately represent a typical health care production process in hospitals.Performance evaluation was made by using Data Envelopment Analysis , and different models were used to evaluate the hospitals in terms of constant returns to scale and variable returns to scale.In the study; the number of medical practitioners and medical experts, the number of patient beds were taken as inputs and the number of out-patients, discharged patients and the number of surgery operations were taken as output. After the analysis effective and ineffective hospitals will be determined and recommendations will be made to improve for ineffective hospitals.