Liselerde çocuk suçluluğunun önlenmesine yönelik okul kaynaklı faktörlere ilişkin okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşleri
Views of school administrators and teachers related to school based factors on prevention of juvenile delinquency in high school
  1. Tez No: 257520
  2. Yazar: SÜLEYMAN BİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ş.ŞULE ERÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: School, Education, Juvenile Delinquency
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Araştırmada okul kaynaklı koruyucu faktörlerin çocuk suçluluğunu önlemedeki rolü konusunda öğretmenlerin ve yöneticilerin görüşlerinin değerlendirilmesi, bu görüşler arasında cinsiyete ve hizmet yılına göre fark olup olmadığının belirlenmesi, Büyükçekmece İlçesi'nde bulunan beldeler arasında yine cinsiyet ve hizmet yılına göre fark olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın evrenini İstanbul İli Büyükçekmece İlçesi'ndeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler oluşturmaktadır.Araştırmada betimleme ve bir adet anketten oluşan veri toplama aracı kullanılmıştır. Veri toplama aracı çocuk suçluluğunun önlenmesinde etkin olduğu değerlendirilen davranışlardan oluşan 66 sorudan meydana gelmektedir. Ayrıca tespit edilen davranışlar haricinde belirtilmek istenen davranışların yazılması için bir adet açık uçlu soru bulunmaktadır.Araştırma sonucunda; okul yöneticilerine yönelik önlemlerin önleme düzeyi üst düzey, öğretmenlere yönelik önlemlerin önleme düzeyi ise en üst düzey olarak çıkmıştır. Öğretmenlere yönelik önlemlerin önleme düzeyi konusunda deneklerin görüşleri arasında ?cinsiyet?, ?hizmet yılı?, ?görev? ve ?belde? değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık yoktur.Benzer bir şekilde okul yönetimine yönelik önlemlerin önleme düzeyi konusunda da ?cinsiyet?, ?hizmet yılı?, ?görev? ve ?belde? değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık yoktur.Açık uçlu soruda belirtilen ?Ölçekte yer alan koruyucu önlemler haricinde koruyucu önlem olabileceğini düşündüğünüz maddeler var mıdır? sorusunun cevabında çoğunlukla aşağıdaki ilave önlemler belirtilmiştir.1. Öğretmenlerin İçin4 kişi ?Öğretmenler dersleri öğrencilere tiyatro, drama, oyun oynatarak anlatmalı?, 8 kişi ?Öğretmenler öğrencilere karşı doğrulukla ve samimiyetle yaklaşmalı?, 7 kişi ?Derslerde çocuğu öncelikle birey olarak tanıma önceliği kabul edilmeli ve çocuğa hissettirilmeli?, 5 kişi ?Öğretmenler öğrenci için model oluşturacak davranışlar sergilemeli? koruyucu önlemlerinin de ilave edilmesini belirtmiştir.2. Yöneticiler İçin9 kişi ?Öğrencilerin yetenek ve ilgi alanlarını ortaya çıkaracak faaliyet ve yarışmalar düzenlenmeli?, 8 kişi ?Öğrencilerin okul dışında ilgi duyduğu alanlar internet cafe gibi okul içine kaydırılmalı?, 7 kişi ?Öğrencilerin deşarj olabileceği içinde kum torbası, kondisyon salonu vb..olduğu aktivasyon odası olması ve her an kullanıma açık olması?, 5 kişi ?Her dönem başı ve sonunda velinin 1-2 hafta öğrenci ile birlikte eğitim faaliyetine katılarak çocuğunu gözlemlemeli ve okulla birlikte durum değerlendirmesi yapılmalı? koruyucu önlemlerinin de ilave edilmesini belirtmiştir.Anahtar Sözcükler : Okul, Eğitim, Çocuk Suçluluğu,
Özet (Çeviri)
Purpose of this research is to evaluate the opinions of the teachers and the school managers on the role of school-made protective agents on prevention of juvenile delinquency, to detect whether there is any differences within the opinions according to ages or years of service, and to determine whether the same differences exist for each of the urban zones of Buyukcekmece district.The population of the research consists of the teachers and the school managers who serve in elementary and junior high schools in Bıuyukcekmece district.In the research, a survey, which includes an open-ended question, carried out as data collecting tool. The survey consists of 66 questions related to managerial and instructional behaviours which have core effects on prevention of juvenile delinquincy.The result of the research implies that the importance level of the managerial measures on prevention of juvenile delinquency is high whereas importance level of instructional measures is highest. There is no any significant differences within the variables of ?age?, years of service?, ?assignment?, and ?urban zone?, related to both mangerial and instructional measures on prevention of juvenile delinquency.The open-ended question was about any additional suggestion on preventive measures that the subjects of the survey wanted to remark. Subjects of the survey answers the open-ended question as in the following pharagraphs:1. For Teacher10 of the teachers/instructors suggest that teacher must use theatrical presentation during the classes. 8 of the teachers suggest that teachers must be honest and frank to the students.7 of them recommend that the students must be accepted as individuals during the classes. 5 of the teachers states that instructors should display proper behaviours as a role model.2. For Manager9 of the managers remarks that some activities and tournaments, that reveal the talents of the students, must be carried out. 8 of them suggest that interest areas of the students sholud be brought into the school from the outside. 7 managers recommend a gym in the schools for students to release their tensions. Finally 5 managers suggest that the parents should participate in theclass activivties during the first and the last weeks of each semester for a better evaluation.